Sistem digestiv sanatos. Alimente pentru o buna digestie

de: Echipa Bzi.ro
11:05, 13 oct. 2019

Sistemul digestiv descompune alimentele in substante nutritive pe care organismul le poate folosi. Este limpede ca un sistem digestiv sanatos depinde de dieta pe care o ai. Consumul anumitor tipuri de alimente sau modificarea brusca a dietei poate duce la probleme cu digestia. Acestea se manifesta prin simptome precum: balonare, gaze, constipatie, diaree, greata, varsaturi, arsuri.

Procesul de digestie incepe imediat ce alimentele intra in corp prin gura. Hrana se deplaseaza prin sistemul digestiv si este descompusa in parti mai mici. Diverse alimente pot ajuta in diferite etape ale acestui proces. De exemplu, unele ajuta digestia in stomac, in timp ce altele sustin intestinele. Fibrele sunt esentiale pentru sanatatea digestiva in general. Este mai bine sa cresteti aportul de fibre incet, incepand cu fibre solubile, cum ar fi din faina de ovaz, mere si banane. Adaugati aproximativ o portie de fibre la dieta, la fiecare 4-5 zile. Cresterea prea rapida a aportului de fibre poate fi proasta pentru digestie.

Cerealele integrale au un continut ridicat de fibre care ajuta la digestie. Organismul nostru descompune lent cerealele integrale, ceea ce ajuta la controlul nivelului de zahar din sange. Orezul brun, quinoa si ovazul se numara printre cele mai bune alegeri cand vine vorba de cereale integrale. Apa este, de asemenea, importanta, deoarece se combina cu fibrele si ajuta la mobilizarea scaunelor.

Alimente bune pentru digestie

Ghimbirul este o planta care poate reduce balonarea si alte probleme digestive. Pudra de ghimbir este un condiment excelent pentru aromatizarea meselor. Puteti folosi si ghimbir proaspat pentru a prepara ceai. Alte alimente care te ajuta sa ai un sistem digestiv sanatos sunt cele care contin grasimi nesaturate. Acestea ajuta organismul sa absoarba vitaminele. De asemenea, se combina cu fibrele pentru a stimula tranzitul. Uleiurile vegetale precum uleiul de masline sunt o sursa buna de grasimi nesaturate. Consumati intotdeauna grasimi cu moderatie. Pentru un adult care are o dieta de 2.000 de kilocalorii pe zi, de exemplu, aportul de grasimi nu trebuie sa depaseasca 77 de grame pe zi.

Legume si fructe pentru un sistem digestiv sanatos

Legumele sunt bogate in fibre, care se gasesc mai ales in coaja. Includeti in dieta cartofi dulci, fasole si alte leguminoase. Multe fructe sunt, de asemenea, bogate in fibre. De asemenea, contin vitamine si minerale care sunt bune pentru digestie, cum ar fi vitamina C si potasiu. De exemplu, merele, portocalele si bananele sunt fructe nutritive care pot ajuta digestia.

Pentru un sistem digestiv sanatos sunt importante si probioticele. Multe tipuri de iaurt contin probiotice. Acestea sunt bacterii vii si drojdii care mentin intestinele sanatoase si ajuta digestia. Chefirul este o bautura cu lapte fermentat si totodata o sursa excelenta de probiotice. Legumele cu frunze verzi sunt ambalate cu substante nutritive care sunt utile pentru digestie. Conform unui articol din revista Nature Chemical Biology, aceste legume contin si sulfoquinovose. Este un tip de zahar care poate hrani bacteriile bune, promovand astfel digestia.