Sirop de mure – rețetă. Cum se prepară și ce beneficii are pentru sănătate

de: BZI.ro
13:49, 25 mart. 2021

Multă lume caută în ultima perioadă informații despre sintagma sirop de mure rețetă. Chiar dacă aceste fructe se pot consuma proaspete sau prelucrate se pare că acest sirop este unul benefic pentru sănătate.

Murele sunt fructe care în ultima perioadă prind foarte bine în rândul românilor. Acestea conțin substanțe active cu rol antiinflamator, antibacterian, fier, zinc, magneziu, potasiu, dar și multe vitamine precum A, C, E și o concentrație mare din complexul B. Fructele își păstrează proprietățile atât în dulceața de mure, dar și în siropul aromat făcut încă din timpul verii.

Sirop de mure – rețetă

Aceste fructe gustoase cultivate de mulți fermieri români în ultimii ani provin din muri sălbatici. Fructele se recoltează undeva în luna august și au o sumedenie de întrebuințări în gospodărie. Specialiștii în nutriție le numesc adevărate pastile pentru sănătate.

Cine nu vrea să le consume proaspete are mai multe variante. De exemplu aceste fructe pot fi consumate sub forma de jeleu, suc, sirop, marmelada, dulceață, șerbet sau lichior.

Murele conțin apă (88,4%), zaharuri, acizi, pectine, săruri minerale (potasiu, calciu, fosfor și magneziu), proteine, grăsimi, celuloză, provitamina A, vitaminele B, C, P. Pentru că sunt considerate ca și un întăritor al organismului uman, acente fructe ajută la tonifierea ficatului, drenează bila și au un efect astringent. În funcție de organismul fiecăruia, murele au și un efect laxativ, dacă sunt mâncate pe stomacul gol. De asemenea murele sunt indicate în anemii, diaree, afecțiuni ale vezicii biliare, pulmonare. Întrucât conțin acid oxalic, sunt contraindicate în litiază.

Cel mai adesea, din aceste fructe se poate face sirop care este foarte bun pentru sănătate. În primul rând este perfect pentru a trata rapid răceala.

Rețetă de mai jos este una foarte simplă și se face la rece, fară zahăr. Important de știut este faptul că poți folosi atât mure proaspete cât și mure congelate. Pentru rețetă ai nevoie de următoarele:

1 kilogram mure proaspete sau congelate

100 grame miere de albine

Zeama de la 2 lămâi

Câteva frunze de mentă proaspătă

Scorțișoară și cuișoare (opțional)

Inițial se spală fructele sub un jet de apa rece apoi se lasă la scurs într-o strecurătoare sau pe un șervețel de bucătărie. Murele se pun într-un blender și se mixează, sucul obținut fiind strecurat printr-o sita deoarece nu vrem semințele în sirop. Apoi se pun frunzele de mentă și sucul de lămâie în blender și se mixează câteva secunde. Sucul obținut se toarnă peste sucul de mure strecurat. După ce se adaugă mierea și se amestecă până la omogenizare, se pun o linguriță de scorțișoară și câteva cuișoare, care dau o aromă deosebită.

Siropul de mure se transferă în sticluțe mici de 0,33 sau 0,5 litri de culoare închisă și se lasă la macerat 1-2 săptămâni, într-un loc răcoros. Dupe perioada de macerare,. Acest preparat se consumă pe stomacul gol, dimineața, câte o ceșcuță.

Siropul de mure: beneficii pentru sănătate

Bogăția de vitamine, minerale și antioxidanți din mure conferă numeroase beneficii acestor fructe delicioase.

Deoarece conțin vitaminele A, B, C, E și K, precum și potasiu, magneziu, calciu, minerale și antioxidanți esențiali, murele reduc durata răcelilor sau a gripei și ameliorează simptome precum tusea sau durerile în gât.

Previn boala Alzheimer – polifenolii din mure combat radicalii liberi și previn inflamațiile la nivelul creierului.

Datorită substanțelor conținute, murele reduc inflamația la nivelul mucoasei stomacului. Așadar, ameliorează simptomele ulcerului gastric.

Murele conțin fitoestrogeni, despre care studiile spun că pot preveni cancerul de sân sau ovarian.

Tratează diareea și previn hemoroizii – murele conțin tanini, substanțe astringente care pot reduce inflamațiile și reglează tranzitul intestinal.

 Fibrele din mure ajută la vindecarea constipației, alină durerile de stomac, te ajută să slăbești, reglează colesterolul și glicemia și previn astfel bolile cardiovasculare.

Acum că ai aflat despre rețeta siropului de mure precum și beneficiile acestuia pentru sănătate poți vedea care sunt beneficiile caprifoiului sau mâna maicii domnului sau o rețetă de ceai pentru gust amar în gură.