Sirop de cătină cu miere: Rețetă simplă, fără conservanți

de: BZI.ro
15:38, 11 feb. 2022

Siropul de cătină cu miere este un adevărat elixir pentru sănătate. De aceea, în articolul de astăzi, ți-am pregătit o rețetă simplă, fără conservanți, pentru ca tu și cei dragi să vă bucurați de toate beneficiile acestui sirop.

Cătina este bogată în vitamina C, având de două ori mai multă decât măceșul și de zece ori mai multă decât lămâia. De asemenea, acest fruct este o sursă excelentă de vitamine A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F și celuloză, betacaroten, fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier, și sodiu. Gustul cătinei este acru și astringent, fapt ce face fructul un tonifiant general.

Cătina este utilă în caz de anemie și convalescență, sub formă de sucuri, siropuri, gem sau marmeladă. În combinație cu mierea, cătina este folosită pentru întărirea imunității, formând un adevărat scut împotriva răcelilor și a gripei.

Cătina este bogată în vitamina C, având de două ori mai multă decât măceșul și de zece ori mai multă decât lămâia.

Sirop de cătină cu miere: Rețetă ușoară, fără conservanți

Încă din cele mai vechi timpuri, cătina i-a ajutat pe oameni să treacă mai ușor peste sezoanele reci. Se spune că cel mai bun moment pentru culegerea cătinei este în luna noiembrie, atunci când cade prima brumă. Abia atunci, cătina este coaptă bine, este dulce și zemoasă, având un gust ușor acrișor.

Pentru prepararea siropului de cătină cu miere ai nevoie de un kilogram de cătină și un kilogram de miere.

Primul pas este să cureți cătina foarte bine, să alegi doar bobițele sănătoase și să le speli în câteva ape. Apoi, pune fructele în storcător, la blender sau la robot. Vei obține o pastă, din care nu pot să lipsească cojile și semințele. De aceea, pune pasta într-un tifon și stoarce bine, până când scoți și ultima picătură de suc. Dacă nu ai tifon, poți folosi și o sită deasă. Nu arunca semințele și cojile, pentru că le poți pune la uscat și le poți folosi în ceaiuri.

Pentru prepararea siropului de cătină cu miere ai nevoie de un kilogram de cătină și un kilogram de miere.

Acum, nu îți mai rămâne decât să amesteci sucul de cătină cu mierea de albine. Omogeanizează bine și toarnă totul în sticle cu capac etanș.

Siropul de cătină cu miere se păstrează la frigider, pentru că altfel fermentează foarte repede. Se consumă cât mai rapid, nu se păstrează pentru iarnă.

O altă variantă pe care o poți pune în practică este să păstrezi cătina la congelator și să prepari sirop proaspăt oricând îți dorești.

Siropul preparat poate fi consumat ca atare, câte o linguriță dimineața sau adăugat în ceaiuri sau în apă. Este gustos și sănătos!

Beneficiile cătinei

Cătina s-a dovedit a avea numeroase efecte benefice asupra organismului. Este un bun antioxidant, are acțiune antiinflamatoare, oferă multe dintre vitaminele și mineralele necesare corpului, este benefică sănătății ochilor, poate preveni atacurile de cord și are un rol extrem de important în îmbunătățirea și menținerea imunității.

Cu toate acestea, cătina nu este recomandă persoanelor care iau medicamente anticoagulante. Explicația este următoarea: abilitatea cătinei este de a încetini coagularea sângelui, fapt ce o face incompatibilă cu medicamentele anticoagulante și anti-plachetare, precum Aspirină, Diclofenac, Ibuprofen, Naproxen, Heparină, Warfarină, Dalteparină sau Enoxaparină. De asemenea, femeile însărcinate ar trebui să consume cătină cu precauție.

Astfel că, înainte de a începe un tratament pe bază de cătină și miere, este necesar să soliciți sfatul unui medic.

Cătina este o sursă excelentă de vitamine A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F și celuloză, betacaroten, fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier, și sodiu.