Sirenele se vor auzi în municipiul Iași. Ieșenii nu trebuie să se alarmeze
Autoritățile locale explică faptul că sirenele se vor auzi în municipiu Iași, în următoarea perioadă. Acest lucru nu ar trebui să îi alarmeze pe ieșeni pentru că, aceleași autorități au explicat că totul este cauzat de lucrările de lucrările de mentenanță făcute la sisteme.
Autoritățile locale efectuau probe în prima zi de miercuri din fiecare lună. Practica a fost încetată în momentul în care în țară a fost declanșată starea de urgență.
Sirenele se vor auzi în municipiul Iași în următoare perioadă
Este posibil ca sirenele să se audă din nou în municipiul Iași în perioada 23 august -2 septembrie pentru că autoritățile locale fac mai multe verificări și reparații la aceste sisteme. Așadar, în tot acest context, exista posibilitatea ca simultan să se audă o parte dintre cele 17 sirene de alertare a populației. Procedura este doar una uzuală, iar ieșenii nu trebuie să intre în panică în momentul în care vor auzi aceste semnale acustice:
Lucrări de mentenanță la sistemul de alarmare a populației. Primăria Municipiului Iași aduce la cunoștința locuitorilor din oraș și zonele limitrofe, precum și persoanelor aflate în tranzit faptul că în perioada 23 august – 2 septembrie vor fi făcute servicii de întreţinere, reparaţii, relocare şi monitorizare a sistemului de înştiinţare, avertizare şi alarmare a populaţiei. În contextul acestor acțiuni există posibilitatea ca, succesiv sau simultan, cele 17 sirene de alertare a populației să fie activate pentru verificare. Subliniem faptul că aceasta este doar o procedură uzuală, deci nu trebuie să vă alarmați! Vă rugăm să transmiteți acest mesaj și cunoscuților! se arată în comunicatul publicat de autoritățile locale
Ultima oară când sirenele au fost auzite în municipiul Iași a fost în ziua de 4 martie 2022, când cei de la ISU au marcat 45 de ani de la cutremurul din 1977.
Ce semnificație au sirenele din Iași
Într-o situație reală, ișenii trebuie să știe semnificația sirenelor din Iași și din România. Folosirea acestui tip de avertizare poate salva mii de vieți. Așadar, în funcție de gravitatea situației, sirenele din Iași pot anunța dezastre naturale, lovituri aeriene, sau încetarea alarmei. Principalele semnale care trebuie cunoscute de către populaţie:
– alarmă la dezastre – 5 sunete a câte 16 secunde, cu pauză de 10 secunde între ele,
– prealarmare aeriană – 3 sunete a câte 32 secunde, cu pauză de 12 secunde între ele,
– alarma aeriană – 15 sunete a câte 4 secunde, cu pauză de 4 secunde între ele
– încetarea alarmei – un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute
Cele mai des întâlnite situaţii în care este alarmată populaţia prin intermediul sirenelor electrice şi electronice sunt inundaţiile, când este semnalata iminenta producerii unor viituri care să pună în pericol viaţa persoanelor. Așadar, sirenele din Iași care se vor auzi în perioada următoare nu vor anunța niciun dezastru. Totul face parte dintr-o practică uzuală a autorităților.