Sinuzita acută poate genera numeroase probleme de sănătate! Iată care sunt acestea

de: BZI.ro
10:03, 13 apr. 2023

Nu multă lume știe, dar sinuzita acută, lăsată netratată, poate genera numeroase probleme de sănătate. Iată care sunt acestea.

Sinuzita acută poate fi recunoscută prin prezența unui nas înfundat și a presiunii resimțite în pomeți, în jurul ochilor ori la nivelul frunții. Aceste regiuni includ cavități osoase, ce poartă numele de sinusuri, care uneori se pot inflama. Așa se ajunge la infecția lor, afecțiune știută drept sinuzită.

Sinuzita acută (rinosinuzita) constituie o afecțiune acută, pe termen scurt, a membranelor care îmbracă mucoasa nazală și mucoasa tuturor sinusurilor. Afecțiunea este, de regulă, o urmare a unei infecții virale sau a unei răceli comune, dar poate avea și cauze non-infecțioase.

Sinuzita acută poate genera numeroase probleme de sănătate! La ce complicații se poate ajunge

Sinuzita acută se manifestă brusc prin: congestie nazală, rinoree (cu conținut galben-verzui), faringită, tuse productivă (care devine mai rea odată cu venirea serii), drenarea mucusului către partea posterioară a gâtului, dureri de cap, dureri la nivelul sinusurilor (sinusul frontal (frunte), sinusul maxilar (pomeţi), sinusul nazal (nas) şi sinusul sfenoid (în jurul ochilor)), dureri la nivelul urechii, respirație urât mirositoare, simțul mirosului diminuat, simțul gustului diminuat, febră și fatigabilitate.

Din păcate, sunt și cazuri în care sinuzita acută determină unele complicații neobișnuite, care nu sunt foarte des întâlnite. Prima pe listă este sinuzita cronică, sinuzita acută fiind premergătoare celei cronice. Această boală durează peste 12 săptămâni. De asemenea, își poate face apariția și meningita, o inflamație a membranelor care învelesc creierul și măduva spinării. Este o complicație severă, ce necesită intervenția medicilor.

Uneori, infecţia din sinusuri se poate răspândi către oase (osteomielita) şi piele (celulită).

În cazuri rare, poate fi vorba și de tulburări de vedere sau orbire, dacă infecția din sinusuri merge către globul ocular.

Sinuzita acută (rinosinuzita) constituie o afecțiune acută, pe termen scurt, a membranelor care îmbracă mucoasa nazală și mucoasa tuturor sinusurilor.

Tratament pentru sinuzita acută

De cele mai multe ori, sinuzita se poate trata acasă cu ajutorul unui prosop cald, umed. Tot ce trebuie să faci este să menții prosopul deasupra sinusurilor pentru a diminua durerea. Poate fi nevoie și de un umidificator, aparat ce are rolul de a menține aerul umed, acesta fiind potrivit pentru sinusurile sensibile.

Unii medici recomandă utilizarea unui spray nazal salin, care să curețe cavitățile nazale și să favorizeze vindecarea.

Foarte importantă este hidratarea. Bea cât mai multe lichide, deoarece doar în acest fel reușești să menții secrețiile fluide, având o vârscozitate scăzută.

Inflamația intranazală poate fi redusă și cu ajutorul unui spray cu corticosteroid, cum este fluticazona. Un astfel de produs poate fi achiziționat de la farmacie, fără să fie nevoie de prescripție medicală.

Utile sunt și medicamente decongestionante, dar și cele analgezice minore, care au rolul de a ameliora simptomele supărătoare. Ține cont că atunci când suferi de sinuzită, poți întâmpina probleme cu somnul. Tocmai de aceea, ține capul ușor ridicat pe pernă, pentru o mai bună drenare a sinusurilor.

Atenție! Acesta este un articol pur informativ. Utilizează aceste sfaturi doar dacă te afli sub monitorizarea atentă a unui medic de specialitate.