Singurul tramvai istoric construit la Iași se află pe Strada Lăpușneanu pentru expoziția „Tramvaiul ieșean. Începuturi” – GALERIE FOTO
Singurul tramvai istoric construit la Iași este inaugurat vineri, 12 iunie 2020. Echipele Companiei de Transport Public Iași au terminat montarea tramvaiului istoric de tip măturătoare pe Strada Lăpușneanu, în zona Galeriilor „Dumitru I. Grumăzescu” din municipiul Iași. Pregătirile au fost făcute pentru organizarea expoziției „Tramvaiul ieșean. Începuturi„, ce are loc odată cu marcarea Zilei Transportatorului pe 13 iunie 2020. Ieșenii pot admira aici proiecte dedicate tramvaiului din municipiul Iași de-a lungul istoriei de 122 de ani. În cadrul expoziției poate fi admirat singurul tramvai istoric de tip măturătoare, construit la Iași. Vagoanele, considerate piese de muzeu, au fost restaurate de celebrul inginer Dorian Geba.
Începând de vineri după-amiaza, cel mai vechi tramvai fabricat la Iași este expus pe strada Lăpușneanu în cadrul expoziției „Tramvaiul ieșean. Începuturi”. Primarul Mihai Chirica a felicitat conducerea CTP Iași și celelalte părți implicate în acest proiect care scoate în evidență importanța transportului electric din Iași, primul oraș din România care a avut tramvaie electrice. „Tramvaiul electric are o însemnătate specială pentru Iași. Mulți spun că primul tramvai din România a circulat la Timișoara, dar la scurt timp Iașul a introdus tramvaiul electric”, a spus primarul Mihai Chirica la momentul inaugurării expoziției „Tramvaiul ieșean. Începuturi”. La eveniment au participat, printre alții, și Cristian Stoica, directorul CTP Iași, dar și Teodor Stanciu, promotorul acestui proiect din cadrul Asociației Pasionaților de Transport Public Tramclub Iași
Expoziția „Tramvaiul ieșean. Începuturi”
Expoziția „Tramvaiul ieșean. Începuturi”, va începe de la ora 17:00, iar exponatele vor putea fi admirate timp de cinci luni, până pe data de 1 noiembrie 2020. Proiectul „Tramvaiul ieșean. Începuturi” se desfășoară pe două paliere.
„Desfășurată pe două paliere, interior și exterior, ecpoziția readuce în prim-plan unele dintre cele mai valoroase piese din patrimoniul Muzeului Transportului Public Iași, Sector Tramvaie. Expoziția interioară, găzduită de Galeriile
Tramvaiul din Iași, atestat documentar pentru prima dată în anul 1922
Echipa de designeri Memorat Iași a documentat, arhivat și modelat fragmentul traseului dintre Farmacia Konya și Biblioteca Centrală Universitară, respectiv fragmentul din strada Lăpușneanu pe care circulă singurul tramvai istoric pentru curățat zăpada construit la Iași, restaurat în 1998. „Tramvaiul, atestat documentar pentru prima dată în anul 1922, în registrele Societății Comunale de Electricitate Iași (S.C.E.I.), a fost construit la Iași, cu componente AEG și Siemens. Forma caroseriei anticipează tramvaiul de tip Iași, singurul din istorie construit și proiectat la Iași de catre inginerii Huhulea și Dorogan.
Tramvaiul istoric numărul 2 a fost restaurat de către inginerul ieșean Dorian Geba în anul 1998, cu ocazia aniversării centenarului transportului public electric la Iași”, au mai explicat oficialii Companiei de Transport Public CTP Iași.
Expoziția este realizată de CTP Iași, Galeriile „Dumitru I. Grumăzescu” Iași, Asociația Pasionaților de Transport Public Tramclub Iași, Atelier Spre, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași.
Compania de Transport Public a inaugurat „Muzeul Transportului Public Iași”
Cu ocazia „Zilei Transportatorului” din 2019, CTP Iași a inaugurat „Muzeul Transportului Public Iași”. Acesta este alcătuit din două sectoare: Tramvaie și autobuze / Troleibuze. Muzeul a fost înființat pentru punerea în valoare a istoriei de peste 120 de ani a transportului public ieșean. Pentru început, expozițiile permanente ale celor două sectoare ale muzeului vor fi găzduite de Depoul Gară – tramvaie și de Garajul Tudor Vladimirescu – autobuze / troleibuze.
În contextul aniversării a 90 de ani de la intrarea în circulație a primelor autobuze urbane la Iași, a fost deschis pe 7 iunie 2019, de „Ziua Transportatorului”, Sectorul Autobuze / Troleibuze din cadrul muzeului. Acesta este structurat pe două paliere, unul interior, în incinta sediului administrativ al Secției 1 – CTP, constituit dintr-o expoziție fotografică ce ilustrează cele 28 de modele de autobuze urbane care au circulat la Iași alături de autocare și troleibuze, și unul exterior, alcătuit dintr-o colecție de vehicule conservate și reabilitate în cadrul garajului. Expoziția exterioară permanentă cuprinde șase vehicule: microbuz TV, troleibuz Rocar 212E și autobuze de tip MAZ 103, Renault R312, Van Hool A 500 și Berkhof Premier SB 250 Jonckheer. De asemenea, se lucrează la reabilitarea ultimului autobuz de tip IK 4 existent la Iași, fabricat în 1976.