Singurătatea, asociată cu un risc crescut de diabet

de: BZI.ro
20:43, 16 oct. 2020

Potrivit unui studiu britanic recent, sentimentul de singurătate, atunci când devine cronic, poate promova dezvoltarea diabetului de tip 2. Tinerii sunt principalii afectați de acest flagel al singuratatii, precum și persoanele cu dizabilități.

Potrivit unui nou studiu realizat de Kings College London (Anglia), persoanele care suferă de singurătate prezintă un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2 pe parcursul vieții.

Studiul lor, publicat în revista științifică „Diabetologia”, a fost realizată pe 4.000 de voluntari cu vârsta de cel puțin 50 de ani, cu o vârstă medie de 65 de ani. Participanții au fost urmăriți timp de 12 ani: în această perioadă, 264 de persoane au dezvoltat diabet de tip 2. Printre aceștia, mai mulți oameni care suferă de singurătate.

Singurătatea, care duce la stres cronic, asociată cu un risc crescut de diabet

„Studiul arată o diferență clară între singurătate (care este definită de lipsa relațiilor sociale) și izolarea socială (faptul de a trăi/lucra/face activități singur)”, notează cercetătorii. Pe scurt: mai mult decât numărul relațiilor sociale, calitatea lor contează!

Cum să explic această relație? Potrivit oamenilor de știință, gestionarea stresului este cauza. Cercetările anterioare au arătat că singurătatea este asociată cu niveluri mai ridicate de cortizol („hormonul stresului”) din sânge – un factor de risc pentru diabet.

„Dacă sentimentul de singurătate devine cronic, atunci mecanismele de stres sunt stimulate zi de zi și acest lucru poate duce la complicații, precum diabetul„, explică cercetătorii.