Sindromul picioarelor neliniștite – cum verifici dacă ai această afecțiune. Iată de ce trebuie să mergi neapărat la medic

de: BZI.ro
15:14, 22 ian. 2021

Există mai multe modalități de a verifica dacă aveți sindromul picioarelor neliniștite. În acest caz, ar fi bine să mergeți la un medic. Aceasta este o afecțiune neurologică, care afectează calitatea vieții prin oboseală generată de tulburările de somn. De asemenea, poate fi asociat frecvent cu tulburarea de mișcare periodică a picioarelor în somn. Însă nu trebuie să disperați deoarece există mai multe remedii pentru aceasta.

Această afecțiune, cunoscută și ca boala Willis-Ekbom, este una dintre cauzele pentru care mulți dintre noi nu ne putem odihni corespunzător. Mai mult, nici nu ne dăm seama de acest lucru, în sensul că nu identificăm cauza reală. Unele statistici care arată că aproape 15% dintre noi suferim de acest sindrom. Și totuși, vorbim despre una dintre afecțiunile cel mai probabil subdiagnosticate, mai ales la noi în țară. De asemenea, acest sindrom este de două ori mai frecvent la femei, iar incidența acestei afecțiuni crește odată cu vârsta.

Sindromul picioarelor neliniștite ne afectează direct calitatea somnului

Dacă ai avut vreodată senzații ciudate în picioare, care literalmente nu te lăsa să dormi noaptea, este timpul să verifici dacă ai acest sindrom al picioarelor neliniștite. Fiind o afecțiune foarte comună, ea poate fi identificată prin mai multe semne de avertizare pe care le transmit picioarele dvs.

Faptul că simți înțepături și te mănâncă picioarele este un indiciu clar al acestei afecțiuni. Este posibil să o simți și în brațele tale și chiar în capul tău. Mai mult, acest simptom se poate agrava și cu vârsta. Apoi, în afară de mâncărime, puteți simți senzații precum tragere, palpitare și amorțeală la nivelul picioarelor și brațelor.

De asemenea, poți simți disconfort în timp ce vă odihniți. Toate acele sentimente ciudate descrise mai sus apar în mod normal când vă odihniți. Mai mult, simțiți nevoia de a vă deplasa. În cazul acestei afecțiuni, nopțile pot deveni un coșmar. Senzațiile ciudate dispar odată ce începeți să vă deplasați.

Aceste simptome se agravează seara

În timpul zilei, la serviciu sau când faceți alte activități, vă simțiți absolut bine. Însă, seara, când încerci să te relaxezi, apar imediat acele senzații dureroase. Totodată, respectiva afecțiune nu te lasă să dormi aproape toată noaptea. Din această cauză, ajungi să suferi de insomnie.

Astfel, poți ajunge să fii foarte somnoros pe parcursul zilei, să ai energie scăzută. Nu în ultimul rând, ești foarte ușor iritabil, dar și deprimat. În plus, multe persoane se confruntă și cu tulburări ale membrelor în timpul somnului.