Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Sindromul coronarian acut: care sunt simptomele care ar trebui să va alerteze

Sindromul coronarian acut: care sunt simptomele care ar trebui să va alerteze

07 mart. 2020, 18:33,
în Sanatate

Sindromul coronarian acut. Ați auzit vreodată de sindromul coronarian acut? Arterele coronare sunt vase de sânge care acoperă suprafața exterioară a inimii ca o coroană – de unde și numele lor. Există două artere coronare (una din dreapta, una din stânga) și sunt subdivizate în „ramuri”: artera interventriculară stângă, artera interventriculară descendentă, artera diagonală laterală…

Arterele coronare joacă un rol absolut esențial în organism: ele sunt cele care vascularizează inima, adică care furnizează oxigen mușchiului cardiac. Fără arterele coronare, inima nu poate funcționa … și apare moartea.

Ce este un sindrom coronarian acut (ACS)? Vorbim despre sindromul coronarian acut (ACS) atunci când alimentarea cu sânge a mușchiului cardiac scade brusc, deoarece sângele oxigenat nu mai poate circula liber în arterele coronare.

Există două tipuri principale de sindroame coronariene acute (ACS):

angina pectorală (numită și „angină”) este obstrucția parțială a unei artere coronare de către un cheag de sânge. Acest „dop” rezultă în general dintr-un depozit de grăsimi: în limbajul medical, vorbim de „placă de aterom”.
Infarctul miocardic (numit și „atac de cord”) este obstrucția totală a unei artere coronare, de obicei datorată unei plăci de aterom.

Sindromul coronarian acut. Simptome

Sindromul coronarian acut (infarct miocardic sau angină pectorală) se caracterizează prin simptome ușor de identificat:

O senzație de strângere în piept,
Durere toracică severă care poate radia în spate, stomac, maxilar, umeri, braț și / sau mâna stângă,
Scurtă respirație și / sau dificultăți de respirație,
Transpirație anormală și / sau senzație anormală de căldură,
Greață și / sau vărsături.

Fii atent! Simptomele sindromului coronarian acut (ACS) nu sunt aceleași la toată lumea! Astfel, la o femeie însărcinată sau la o persoană în vârstă, ACS se poate manifesta printr-o senzație de disconfort, disconfort pe partea stângă a corpului, oboseală anormală, respirație, balonare…

Tratament

Fii atent! Chiar dacă suspectați un atac de cord sau angină, este esențial să apelați serviciile de urgență: nu se pune problema să așteptați să treacă, nici nu se pune problema nu chemati salvarea, deoarece „S-ar putea să nu fie nimic”: sindromul coronarian acut este o urgență medicală absolută și fiecare moment contează..

La spital, pacientul este internat în secția de cardiologie: scopul este de a restabili circulația sângelui în artera coronariană obstrucționată cât mai repede posibil – deseori este necesară intervenția chirurgicală. Cardiologul poate prescrie apoi un tratament medicamentos:

Beta blocanții încetinesc ritmul cardiac și limitează presiunea pe care o exercită sângele pe pereții arterelor,
Agenții antiplachetar împiedică agregarea trombocitelor din sânge și, prin urmare, formarea cheagurilor,
Statinele permit stabilizarea plăcilor de aterom,
Inhibitorii ACE sunt folosiți pentru a trata hipertensiunea arterială, boala coronariană și insuficiența cardiacă cronică.

După un sindrom coronarian acut (ACS), este esențial să adopți un stil de viață sănătos. Renunțarea la fumat este esențială, deoarece tutunul favorizează îngustarea arterelor, formarea cheagurilor și dezvoltarea tulburărilor de ritm cardiac. O dietă sănătoasă (cu mai puține grăsimi saturate și sare, în special) ajută la limitarea formării plăcilor de aterom și la evitarea tensiunii arteriale ridicate. În cele din urmă, activitatea fizică poate reduce riscul de recurență.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
30 noiembrie 2024
30 noiembrie 2024