Sindromul cluster. Ce este, care sunt cauzele și simptomele

de: BZI.ro
10:57, 07 nov. 2024

Sindromul cluster provoacă dureri de cap severe și unilaterale. De obicei, această afecțiune își face simțită prezența cel puțin 30 de minute și apare de mai multe ori pe zi. În general, urmează un tipar, apărând adesea la aceeași oră în fiecare zi.

Durerile de cap pot dura luni întregi înainte de a înceta. Tratamentul cu medicamente poate reduce frecvența și intensitatea acestora.

Ce este sindromul cluster și care sunt simptomele

Sindromul cluster este o durere pe o parte a capului, care durează de la 15 minute până la 3 ore. Disconfortul apare zilnic, timp de săptămâni până la luni, deseori la aceeași oră în fiecare zi și de până la 8 ori pe zi. Atunci când resimțiți dureri de tip ciorchine, se numește atac. După un atac, este posibil să treacă luni sau chiar ani înainte de a vă confrunta cu o altă durere de cap de acest fel.

Numele de dureri de cap de tip ciorchine provine de la modul în care vă afectează. Acestea apar în grupuri, înainte de a dispărea temporar, pentru majoritatea persoanelor.

Sindromul cluster nu este o afecțiune des întâlnită, ci afectează aproximativ 0,1% din oamenii din întreaga lume. Aceasta înseamnă aproximativ 1 din 100.000 de persoane. Totuși, poate fi una dintre cauzele insomniei.

Simptomele sindromului cluster apar pe aceeași parte a capului și includ durere de cap, ochi apoși, înroșirea ochilor, pleoapă căzută, nas care curge sau înfundat, înroșire sau transpirație.

Localizarea durerii de cap poate varia. Aceasta apare pe o singură parte și în una dintre regiuni. De exemplu, în regiune orbitală – în spatele ochiului sau lângă tâmplă, supraorbitală – deasupra ochiului, lângă frunte, temporală – pe partea laterală a capului, din spatele urechii.

De obicei, veți avea dureri pe aceeași parte a capului în timpul unui ciclu de atac. Deși rar, se poate schimba locația în timpul unui alt atac. Cea mai frecventă localizare este în jurul unui ochi, pe partea laterală a capului, la linia părului sau la tâmplă.

Mulți oameni susțin că sindromul cluster îi trezește la o oră sau două după ce s-au culcat. Din acest motiv, uneori este numit „durere de cap de tip alarmă”. Durerile de cap nocturne pot fi mai severe decât cele din timpul zilei. Când simptomele se instalează, de obicei durează doar 5 până la 10 minute pentru ca acestea să atingă cel mai rău nivel.

Care sunt cauzele durerilor de cap

Specialiștii din domeniul medical nu știu cauza exactă a sindromului cluster. Cercetările au descoperit că durerile ar putea fi legate de eliberarea de către organism a unor substanțe în apropierea nervului trigemen, care transmite senzații între față și creier.

Factorii declanșatori în timpul unui ciclu de dureri de cap de tip ciorchine variază de la o persoană la alta. Aceștia pot include consumul de tutun, alcool și alte substanțe, lumini puternice, temperaturi ridicate, nitriții din alimente sau anumite medicamente.

Când încep durerile de cap, schimbarea poate părea legată de schimbările de anotimp. Se poate întâmpla din cauza legăturilor dintre durerile de cap tip ciorchine și hipotalamus. Această parte a creierului conține „ceasul circadian”, un program integrat care răspunde la lumina soarelui. Când anotimpurile se schimbă, la fel se întâmplă și cu cantitatea de lumină solară.

Dacă nu știți ce vă declanșează simptomele, discutați cu un specialist și țineți un jurnal pentru a vă ajuta să le identificați. Astfel, puteți nota când și pentru cât timp ați avut o durere de cap, ce alimente sau băuturi ați consumat cu o zi înainte, cât timp și cât de bine ați dormit cu o noapte înainte.

Opțiunile de tratament pentru această afecțiune pot include leacuri bătrânești, medicamente pentru prevenirea durerilor de cap sau pentru gestionarea afecțiunii în timpul unui atac. Sindromul cluster nu vă afectează speranța de viață și nu o pune în pericol, dar contribuie semnificativ la modul în care vă simțiți în fiecare zi.