Sindrom cefalalgic. Caracteristicile definitorii ale afecțiunii identificate de studiile epidemiologice

de: BZI.ro
13:25, 17 iun. 2022

Un sindrom cefalalgic reprezintă o problemă care a ocupat omenirea de multă vreme. Cea mai veche descriere a migrenei se găsește într-un poem epic scris în Sumer în jurul anului 3000 î.Hr. Tratatele medicale din Mesopotamia descriu o durere de cap asociată cu tulburări de vedere.  „Capul se supune durerii care a cuprins tâmpla, iar ochii sunt încețoșați de durere, vederea slăbește”. Fără îndoială, migrena era deja bine cunoscută în lumea antică.

În zilele noastre, oamenii continuă să se plângă de dureri de cap. Studiile epidemiologice arată că peste 70% din populația din țările dezvoltate suferă de dureri de cap acute sau cronice. Problema este atât de urgentă încât centrele specializate pentru studiul și tratamentul GB funcționează activ în întreaga lume. Conform Clasificării Internaționale a Cefaleei, toate tipurile de dureri de cap sunt împărțite în primare și secundare. În GB primar, durerea este o boală independentă, în GB secundar, durerea este un simptom al unei alte stări patologice organice. Diagnosticul GB primar implică întotdeauna excluderea obligatorie a posibilei lor geneze simptomatice. Durerile de cap simptomatice reprezintă o proporție extrem de mică din toate durerile de cap. Conform statisticilor, proporția de GB simptomatic este de doar aproximativ 10%. Cu toate acestea, trebuie amintit că printre GB simptomatic poate exista durere, semnalând boli care pun viața în pericol, necesitând terapie patogenetică în timp util.

În zilele noastre, oamenii continuă să se plângă de dureri de cap

Sindrom cefalalgic. Cum se manifestă acesta și la ce vârstă apare

O analiză amănunțită a caracteristicilor sindromului cefalalgic și anamneză, examenul neurologic și general ajută la stabilirea dacă sindromul este primar sau simptomatic. Markerii clinici importanți ai sindromului simptomatic includ cefalee intensă pentru prima dată, amețeli, modificarea naturii și intensității durerii sau a toleranței acesteia la ameliorarea precoce a durerii cu succes. De asemenea, se manifestă o combinație de cefalee și temperatură are loc apariția durerilor de cap după efort fizic. De asemenea, apare dependența severității durerii de poziția capului și a corpului.

Boala apare adesea în familii

Uneori se manifestă o combinație de cefalee cu somnolență, există manifestări atipice ale sindromului primar,  acesta este însoțit de simptome neurologice focale. Dacă sursa cefaleei recente nu poate fi identificată imediat, trebuie efectuată o evaluare paraclinică, inclusiv RMN sau CT, mai ales dacă durerea este asociată cu semne neurologice.

După excluderea naturii simptomatice, următorul pas de diagnostic este determinarea formei de sindrom primar. Migrena, vertijul și cefaleea tensională sunt principalele dureri de cap primare. Migrena se caracterizează prin atacuri recurente de durere de cap intensă pulsantă, adesea localizată în orbită. De obicei este unilaterală, de la atac la atac, partea durerii se poate schimba. De fapt, termenul „migrenă” în greacă înseamnă durere într-o jumătate a capului. Deși migrenele pot apărea la orice vârstă, ele apar cel mai adesea în timpul pubertății și tind să dispară după vârsta de 40-50 de ani.

Factorii de risc ai migrenei. Fazele într-un atac

Boala apare adesea în familii. Aproximativ 60-75% dintre paciente sunt femei, atacurile de migrenă apar adesea înainte de menstruație. Migrena poate fi declanșată de menstruație, foame, dietă haotică, consum de alcool, în special vin roșu, ciocolată, cârnați, conțin azotat de sodiu, care are un efect vasodilatator pronunțat sau de șederea la munte.

După excluderea naturii simptomatice, următorul pas de diagnostic este determinarea formei de sindrom primar

Factorii de risc pentru sindromul cefalalgic sunt utilizarea contraceptivelor orale. Există mai multe criterii de diagnosticare a migrenei, cefalee asemănătoare unui atac care durează de la 4 la 72 de ore. Cefaleea este predominant unilaterală, laterale alternante, mai rar bilaterală, pulsantă, durere moderată până la severă. Aceasta afectează activitățile zilnice, fiind agravată de efort.

Prezența a cel puțin unui simptom care semnalează un sindrom cefalalgic, precum greață, vărsături, fonofobie, fotofobie trebuie să te determine să apelezi la un medic. Există patru faze într-un atac de migrenă. Prodrom care apare cu câteva ore sau zile înainte de GB. Aura, simptome imediat premergătoare durerii, durere reală și  perioada post atac.

Studiile epidemiologice arată că peste 70% din populația din țările dezvoltate suferă de dureri de cap acute sau cronice