Simptomele unui ficat intoxicat: recunoasterea simptomelor timpurii ale bolilor hepatice

de: Echipa Bzi.ro
20:12, 17 mai 2021

Hepatita C, boala hepatică grasă nealcoolică și cancerul hepatic au toate o incidență tot mai mare.

Abuzul de alcool, virusurile hepatitei și obezitatea – toate considerate extrem de prevenibile – sunt cei mai importanți trei factori de risc pentru deces din cauza bolilor hepatice. Alte cauze ale bolilor hepatice includ cancerul, bolile autoimune și tulburările genetice sau metabolice.

Din păcate, simptomele multor afecțiuni hepatice nu se manifestă până când nu au avut loc daune grave – uneori ireversibile. Un studiu american a constatat că 69% dintre adulții cu ciroză nu știau că au boli de ficat. Un alt studiu a constatat că hispanicii americani și afro-americanii prezintă un risc mai mare de a dezvolta boli hepatice decât caucazienii.

Hispano-americanii prezintă un risc mai mare din cauza consumului mai mare de alcool și a prevalenței mai mari a obezității și diabetului, în timp ce afro-americanii au o prevalență mai mare a obezității, diabetului și a hepatitei B sau C.

Boală hepatică nealcoolică

Când oamenii se referă la boli hepatice sau la daune care nu sunt cauzate de consumul excesiv de alcool, se referă de obicei la o boală hepatică grasă nealcoolică, cunoscută și sub denumirea de NAFLD. Această afecțiune duce la excesul de grăsime în ficat.

Daunele cauzate de NAFLD prezintă semne și simptome similare bolilor hepatice prin abuzul de alcool. Boala hepatică grasă nealcoolică este un termen-umbrelă, cea mai comună formă fiind numită pur și simplu ficat gras. Cauzele ficatului gras includ:

Obezitatea
Diabet
Niveluri ridicate de grăsime în sânge

Ficatul gras nu are de obicei simptome și este reversibil prin modificările stilului de viață. O afecțiune NAFLD mai avansată este steatohepatita nealcoolică (NASH). În această condiție, creșterea grăsimii este asociată cu inflamația celulelor hepatice și cu diferite grade de cicatrizare a organului. NASH este o afecțiune gravă și poate duce la cicatrici severe ale ficatului, precum și la ciroză.

Boala alcoolică a ficatului

Mulți oameni au auzit de semne și simptome ale bolii alcoolice a ficatului, cum ar fi icter (îngălbenirea pielii și a albului ochilor), oboseală și probleme digestive.

Semnele și simptomele mai puțin cunoscute ale bolii hepatice alcoolice includ:

Afecțiuni ale pielii, precum mâncărime, eczeme și psoriazis
Reacții la medicamente precum antibiotice sau analgezice
Arsuri la stomac frecvente și reflux acid

În plus, consumatorii de alcool ar putea observa scăderi semnificative ale toleranței lor la alcool, ajungand în stare de ebrietate mai rapid decât de obicei. Consumatorii de alcool pot suferi, de asemenea, mahmureală mai severă decât de obicei, pe măsură ce dezvoltă boli de ficat.