Care sunt simptomele unei artere blocate?

de: Echipa Bzi.ro
08:55, 27 iul. 2020

Simptomele unei artere blocate? Sângele care circulă în artere este esențial pentru buna funcționare a organismului, deoarece aduce oxigenul necesar vieții țesuturilor. Dacă o arteră este blocată, organul pe care îl iriga este amenințat.

Ce este o arteră blocată?

Obstrucția arterială (sau artera blocată) poate fi progresivă, prin formarea unei plăci de aterom sau brusca în timpul migrației unui tromb (sau cheag) care a obstructionat complet o arteră: acesta este un mecanism implicat în accidentul vascular cerebral ischemic, infarct miocardic sau ischemie acută, în special a piciorului. Aceste două fenomene pot fi legate. Obstrucția arterială determină întreruperea alimentării cu sânge la organului irigat, prin urmare a alimentării cu oxigen și funcționarea acestuia este modificată într-un mod mai mult sau mai puțin sever.

Simptomele unei artere blocate

Simptomele unei obstrucții arteriale depind de localizarea acesteia. Dacă este vorba de arterele coronare, simptomele vor fi cele ale unui infarct miocardic (etanșeitate toracică, durere, dificultăți de respirație). Dacă este vorba despre o arteră carotidă, semnele vor fi cele ale unui accident vascular cerebral. Ischemia acută a piciorului provoacă durere bruscă, asemănătoare crampelor, care îngreunează mersul sau chiar mobilizarea piciorului. Devine alb, rece, aproape înghețat într-un stadiu avansat, iar sensibilitatea dispare.

Cauze: colesterol, hipertensiune, diabet, cheaguri

Arterele pot fi blocate datorită formării progresive a unei plăci ateromatoase, datorită, de exemplu,:

excesului de colesterol,
tensiunii arteriale crescute,
diabetului
cheagurilor de sânge.

Factorii de risc: vârsta, tutunul, obezitatea

Fumatul cronic, obezitatea și îmbătrânirea cresc riscul de obstrucție arterială. În acest caz, fluxul de sânge către zona afectată este întrerupt. Este o urgență numită ischemie acută. Aceasta din urmă are două cauze principale: embolie arterială, care reprezintă aproximativ 40% din cazuri și tromboză arterială localizată (aproximativ 60% din cazuri).

Testele prescrise pentru diagnosticarea obstrucției arteriale depind de localizarea sa și de semnele clinice asociate. Dopplerul arterial este investigatia de baza. Este o ecografie care urmărește calea arterială și care face posibilă vizualizarea arterelor. Obstrucția arteriala este întotdeauna o urgență.