Simptomele nodulului tiroidian: la ce trebuie sa fim atenti

de: BZI.ro
17:45, 24 oct. 2019

Simptomele nodulului tiroidian. Tiroida este o glandă în formă de fluture situată la baza gâtului, sub mărul lui Adam. Produce hormoni tiroidieni esențiali pentru controlul metabolismului de bază, un metabolism care asigură energia necesară organismului pentru a-și menține funcțiile vitale: inimă, creier, respirație, digestie, menținerea temperaturii corpului.

Nu este neobișnuit să se formeze o masă mică în glanda tiroidă, din motive încă necunoscute. Se numește nodul tiroidian (din latinescul nodulus, nod mic).

Nodulii tiroidieni sunt foarte frecventi: între 5 și 20% din populație are un nodul mai mare de 1 cm perceput la palpare și, dacă socotim noduli care nu sunt palpabili identificați numai prin ecografie, 40 până la 50% din populația are un nodul tiroidian. Din motive probabil hormonale, nodulii sunt de aproximativ 4 ori mai frecventi la femei decât la bărbați.

Marea majoritate a nodulilor tiroidieni nu provoacă simptome. Majoritatea sunt descoperiti atunci când medicul palpează gâtul în momentul consultării.

Uneori, persoana afectată sau anturajul său este cel care găsește această masă mică.

Când nodulul este voluminos, poate provoca o senzație de presiune la nivelul gâtului uneori dureroasă, dificultăți de înghițire sau respirație.

Dacă nodul produce prea mult hormon tiroidian, atunci prezintă semne de hipertiroidie: scădere în greutate, palpitații cardiace, tulburări de somn, slăbiciune musculară, diaree, nervozitate sau iritabilitate.

Simptomele nodulului tiroidian. Când să consultați medicul?

Dacă observați o mică masă vizibilă sau palpabilă la baza gâtului,
Dacă există umflarea glandelor gâtului,
Dacă înghițiți cu dificultate,
Dacă slăbești în ciuda unui apetit normal sau crescut

Persoanele cu risc de nodul tiroidian

Persoanele în vârstă, deoarece nodulii devin mai frecventi o data cu înaintarea vârstei: 20% dintre persoanele de 30 de ani au un nodul detectabil în ecografie și 50% la 60 de ani.
Femei.
Persoanele cu deficit de iod.
Persoanele cu o rudă apropiată cu un nodul tiroidian.
Persoanele care au avut deja o anomalie tiroidiană (de exemplu, tiroidită).
Persoanele care au primit deja radioterapie la cap sau gât.

Persoanele care au fost expuse la particule radioactive în urma unor teste nucleare sau accidente, cum ar fi cea de la Cernobîl în 1986 sau, mai recent, de la Fukushima. În cazul lor, există un risc crescut de cancer tiroidian. Efectele pot fi resimțite până la câteva mii de kilometri distanță de emanația radioactivă. Impacturile asupra tiroidei pot apărea câțiva ani după expunere.

Elemente care pot genera o suspiciune de risc de cancer în prezența unui nodul tiroidian:

Vârsta: sub 16 ani sau> peste 65 de ani
masculin
Istoric al cancerului tiroidian
Nodulul a apărut recent sau a evoluat rapid
Nodul dur, neregulat sau fix
Istoric de iradiere cervicală
Limfadenopatia proximala