Simptomele glaucomului: persoanele cu risc crescut. Glaucomul este o boală a ochilor care determină o scădere ireversibilă a câmpului vizual. Este consecința afectării nervului optic. Cel care suferă poate deveni orb dacă nu primește niciun tratament. Glaucomul este a doua cauză de orbire din lume în țările cele mai puțin dezvoltate din lume după cataractă.
Cel mai adesea, glaucomul este asociat cu creșterea ulterioară a presiunii în interiorul ochiului (presiune intraoculară). În mod normal, acest lucru nu trebuie să depășească 21 milimetri de mercur (mmHg).
Cu toate acestea, se constată că la aproape 1 din 3 persoane, simptomele de glaucom apar chiar dacă presiunea în ochi este normală. Ar putea fi implicat un aport de sânge mai puțin bun pentru nervul optic, cauzat de ateroscleroza în vasele care irigă acest nerv. Indiferent dacă presiunea din interiorul ochiului este prea mare sau nu, tratamentul rămâne același.
Simptomele glaucomului: persoanele cu risc crescut. Cauze
De multe ori nu se știe de ce apare glaucomul. Ereditatea este principalul factor de risc. În plus, unele caracteristici anatomice pot juca un rol.
Uneori, glaucomul este asociat cu o problemă specifică, cum ar fi:
– traumatisme brutale la ochi;
– o altă problemă de vedere: cataractă, miopie accentuată, uveită cronică;
– anumite boli: diabet, hipertensiune, tulburări cardiovasculare, hipotiroidism necontrolat.
Luarea anumitor medicamente crește, de asemenea, riscul de glaucom. Acesta este cazul, de exemplu, corticosteroizii administrați direct în ochi sau pe cale orală.
Simptomele glaucomului: persoanele cu risc crescut
Persoanele cu istoric familial de glaucom.
Persoanele cu vârsta peste 60 de ani.
Persoanele cu diabet sau hipotiroidism.
Persoanele care suferă de hipotensiune arterială sau hipertensiune, precum și cele care au avut deja probleme cardiace.
Persoanele cu alte probleme de ochi (miopie accentuată, cataractă, uveită cronică, pseudoexfoliere etc.).
Persoanele care au suferit o vătămare gravă la ochi (o lovitură direct la ochi, de exemplu).
Factorii de risc
Utilizarea anumitor medicamente, în special a celor care conțin corticosteroizi (pentru glaucom cu unghi deschis) sau a celor care dilată pupila (pentru glaucom cu închidere unghiulară).
Consumul de cafea și tutun ar crește momentan, ușor presiunea din interiorul ochiului.