Simptomele date de gripă şi cele date de COVID-19 sunt la fel la copii

de: Cristian ZAVASTIN
08:56, 11 sept. 2020

Simptomele date de gripă şi cele date de COVID-19 sunt la fel la copii, potrivit unui studiu de ultimă oră. Specialiștii susțin că anvergura simptomelor depinde de virus şi de organismul în care apare infecţia.

Experţii care au făcut studiul susțin că au fost copii cu COVID-19 care au avut febră, tuse, diaree, vărsături, dureri de cap sau dureri în piept la momentul diagnosticului, însă procentul este nesemnificativ.

Medicului infecţionist Andreea Moldovan, directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase din Braşov, este de părere că infecţiei cu COVID-19 are aceleași simptome la copii ca și la o gripă sezonieră.

„Copiii care au făcut gripă în sezonul trecut şi a fost o epidemie adevărată, care a lovit foarte mulţi copii, aveau simptome variabile, de la o uşoară astenie sau subfebrilitate sau o tuse rebelă până la simptome severe, cu febră înaltă, cu tuse, cu stare influenţată. Depinde atât de virus şi de organismul pe care apare infecţia anvergura simptomelor care apar şi pe care le dezvoltă persoana infectată”, a declarat Andreea Moldovan.

Simptomele date de gripă şi cele date de COVID-19 sunt la fel la copii

Medicul infecționsit susține că va fi extreme de dificil de spus în cazul copiilor dacă este vorba de gripei sau de coronavirus.

„Va fi o loterie să ştim dacă este una sau cealaltă sau dacă nu cumva vor fi amândouă. Copilul trebuie izolat, nu mai trebuie dus la şcoală sau la grădiniţă, pentru că este un risc mult prea mare pe care nu merită niciun părinte să şi-l asume, în al doilea rând este de anunţat medicul de familie, care va decide care este conduita în acel moment”, spune Andreea Moldovan.

Copiii ar putea transmite coronavirusul timp de mai multe săptămâni

Potrivit unui alt studiu, copiii infectați cu Covid-19 pot transmite virusul timp de mai multe săptămâni, chiar dacă sunt asimptomatici sau au scăpat recent de simptome, conform unui studiu realizat în Coreea de Sud și publicat în jurnalul medical JAMA.

De asemenea, majoritatea cazurilor de Covid-19 la copii sunt greu de identificat și RNA-ul de Covid-19 rămâne în corpul copiilor pentru mult mai mult timp decât se așteptau cercetătorii. Studiul a fost realizat pe 91 de copii cu vârste sub 19 ani, în perioada 18 februarie – 31 martie, în 20 de spitale și două centre de izolare din Coreea de Sud.

Aproximativ 22% dintre copii au fost asimptomatici. Doar 8,5% dintre cazurile simptomatice au fost diagnosticate la început, iar 66,2% dintre copii au avut simptome care nu au dus inițial cu gândul la coronavirus. 25,4% dintre copiii care au participat la studiu au dezvoltat simptome abia după ce au primit diagnosticul.

Covid-19 a rămas în organismul copiilor pentru aproximativ 17,6 zile per total și 14,1 zile în cazul copiilor asimptomatici. Rezultatele studiului demonstrează că noul coronavirus este mai greu de diagnosticat la copii, iar încărcătura virală rămâne în organismul acestora mai mult timp.

Copiii dezvoltă o boală ușoară, care trece repede

Doctorii DeBiasi și Delaney scriu în comentariul lor că studiul aduce câteva puncte importante care se adaugă la baza de cunoștințe despre COVID-19 la copii. Unul dintre acestea este numărul mare de pacienți asimptomatici – aproximativ o cincime din grupul urmărit în acest studiu.

Un alt lucru este că copiii, un grup despre care se crede că dezvoltă o boală ușoară, care trece rapid, pot păstra simptomele săptămâni întregi. Un al treilea și important punct, spun ei, este durata vărsării virale. Chiar și copiii asimptomatici au continuat să renunțe la virus mult timp după testarea inițială, făcându-i potențiali vectori cheie.