Boala foarte greu de detectat in stadiu incipient: simptomele cancerului pancreatic
Simptomele cancerului de pancreas. Pancreasul este o glanda digestivă de aproximativ 15 cm lungime, aflata adânc în abdomen, în spatele stomacului și închisă în duoden, care este prima parte a intestinului subțire.
– Intervine în digestie secretând enzime pancreatice. Aceasta este așa-numita funcție exocrină.
– Are un rol vital în reglarea nivelului de glucoză din sânge prin secreția sa de hormoni precum insulina și glucagonul. Aceasta este funcția sa endocrină.
Cancerul pancreatic se datorează formării unei tumori maligne, adică proliferării anormale a celulelor canceroase care pot fi răspândite în altă parte a corpului. Peste 95% din tumorile pancreatice afectează regiunea funcției exocrine a pancreasului, adică enzima pancreatică necesară digestiei. Acestea sunt de obicei adenocarcinoame.
Datorită poziției lor profunde în abdomen, tumorile pancreatice pot rămâne mult timp fără a provoca simptome. Prin urmare, este dificil să detectați cancerul pancreatic într-un stadiu incipient. Pe de altă parte, simptomele cauzate de cancerul pancreatic nu sunt specifice și pot corespunde multor altor boli digestive.
Durere abdominală persistentă în abdomenul superior care se poate răspândi în spate;
Iterice (icter): tenul și ochii galbeni, scaunele decolorate și urina închisă în cazul comprimării canalelor biliare de către tumora localizată în pancreas,
Senzație de balonare, senzație de stomac plin chiar și după ce ai mâncat puțin;
Greață, vărsături;
Pierdere în greutate inexplicabilă
Pierderea poftei de mâncare;
Oboseală extremă și generalizată.
Prin urmare, aceste semne nu sunt tipice și pot corespunde mult mai multor tulburări digestive. Prin urmare, este esențial, având în vedere persistența acestor semne, să consultați un medic pentru a stabili cauza, în special pentru persoanele cu risc.
Simptomele cancerului de pancreas: factorii de risc
Persoanele cu rude cu cancer pancreatic
Cei care au un părinte care a suferit de pancreatită ereditară cronică (inflamația pancreasului), cancer colorectal ereditar sau cancer de sân ereditar, sindrom Peutz-Jeghers sau sindrom nevus familial multiplu;
Persoanele cu diabet zaharat, dar nu se știe dacă, în acest caz, cancerul este o cauză sau o consecință a diabetului.
Fumatul. Fumătorii au de 2 – 3 ori mai multe șanse să faca boala decât nefumătorii;
Obezitate, dietă bogată în calorii, săracă în fibre și antioxidanți
Expunere la hidrocarburi aromatice, insecticide organofosforice