Simptome tumoare la cap. Care sunt factorii de risc
Simptomele tumorilor cerebrale variază în mod tipic de la pacient la pacient și de la un tip de cancer cerebral la altul. Unele simptome, cum ar fi durerile de cap și oboseala, sunt vagi și pot fi atribuite inițial unor condiții mai puțin grave. Altele, cum ar fi pierderea echilibrului și a abilităților motorii fine, sunt mai specifice și pot fi mai ușor catalogate ca simptome tumoare la cap.
Simptome tumoare la cap
O tumoare cerebrală este o colecție sau o masă de celule anormale în creierul tău. Craniul tău, care înconjoară creierul, este foarte rigid. Orice creștere anormală într-un spațiu atât de restrâns poate cauza probleme. Tumorile cerebrale pot fi canceroase (maligne) sau necanceroase (benigne). Când tumorile benigne sau maligne se dezvoltă, ele pot cauza o creștere a presiunii în craniu. Aceasta poate duce la leziuni cerebrale și poate fi potențial letală.
Tumorile cerebrale care nu sunt canceroase tind să cauzeze simptome care se dezvoltă lent. Tumorile cerebrale necanceroase sunt, de asemenea, numite tumori cerebrale benigne. Ele pot cauza simptome subtile pe care inițial s-ar putea să nu le observați. Simptomele se pot agrava odată cu trecerea lunilor sau chiar a anilor. Tumorile cerebrale canceroase cauzează simptome care se agravează rapid. Tumorile cerebrale canceroase sunt, de asemenea, numite cancere cerebrale sau tumori cerebrale maligne. Ele cauzează simptome care apar brusc. Acestea se înrăutățesc în câteva zile sau săptămâni.
Semnele și simptomele unei tumori cerebrale depind de dimensiunea și localizarea acesteia. Simptomele pot depinde, de asemenea, de viteza cu care tumoarea cerebrală crește. Semnele și simptomele generale cauzate de o tumoare cerebrală pot include dureri de cap sau presiune în această zonă (care de obicei sunt mai intens resimțite dimineața), grețuri sau vărsături, probleme la nivelul ochilor (cum ar fi vedere încețoșată, vedere dublă sau pierderea vederii laterale), pierderea senzației într-un braț sau picior, probleme de echilibru, probleme de vorbire, senzație foarte mare de oboseală, confuzie în viața de zi cu zi, probleme de memorie, dificultate în a urma comenzi simple, schimbări de personalitate sau comportament, convulsii (în special dacă nu există istoric de convulsii), probleme auditive, amețeli sau vertij și senzație continuă de foame și creștere în greutate.
Care sunt factorii de risc
Unele persoane sunt mai predispuse în a dezvolta o tumoare la cap, iar factorii de risc depind și de stilul de viață.
Antecedente familiale. Doar aproximativ 5-10 la sută dintre cazurile de cancer sunt moștenite genetic. Este rar că o tumoră cerebrală să fie moștenită genetic. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă mai multe persoane din familia dumneavoastră au primit un astfel de diagnostic.
Vârsta. Riscul pentru majoritatea tipurilor de tumori cerebrale crește odată cu vârsta.
Expunerea la substanțe chimice. Expunerea la anumite substanțe chimice, cum ar fi cele găsite în anumite medii de lucru, pot crește riscul de cancer cerebral. Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Muncii (INCDPM) deține o listă de substanțe chimice potențial cancerigene ce pot fi întâlnite la locul de muncă.
Expunerea la radiații. Persoanele care au fost expuse la radiații ionizante au un risc crescut de a dezvolta tumori cerebrale. Puteți fi expuși la radiații ionizante dacă faceți terapie cu radiații ridicate pentru cancer.
Chiar dacă simptomele de tumoare la cap enumerate mai sus pot fi cauzate și de o altă afecțiune, este important să le discutați cu un oncolog care este familiarizat cu astfel de malignități și poate confirma sau exclude o potențială tumoare.