Simptome colesterol mărit. Cum previi creșterea acestuia
De cele mai multe ori, persoanele nu prezintă simptome pentru colesterolul mărit. De obicei acestea apar când este prea târziu, iar oamenii în cauză pot dezvolta probleme cardiovasculare. Mișcarea zilnică de minimum 30 de minute pe zi și consumul fructelor și al legumelor vă pot ajuta să mențineți colesterolul la valorile normale.
Colesterolul mărit poate favoriza îngroșarea vaselor de sânge ceea ce duce la împiedicarea circulației acestuia în mod normal. De asemenea, bolile de inimă sau accidentele vasculare cerebrale pot fi cauzate de această complicație.
Simptome colesterol mărit și valorile normale
Colesterolul este produs de către ficat și este un tip de grăsime de care organismul are nevoie pentru a putea funcționa normal. Acesta este de două tipuri LDL și HDL. Colesterolul rău sau LDL poate fi crescut din cauza unei alimentații nesănătoase și este format din lipoproteine cu o densitate scăzută. Pe de altă parte, HDL este cunoscut drept colesterol bun și este format din lipoproteine cu o densitate mare. În organism, colesterolul are mai multe roluri, ajută la sinteza hormonilor sexuali, contribuind la producția acestora și la reglarea fertilității. De asemenea, contribuie la funcționarea sistemului imunitar și la protejarea celulelor. Dacă nivelul acestuia scade sau crește în sânge, celule își pot pierde capacitatea de a produce energie. Valorile normale ale acestuia sunt de până la 200 mg/dcl. În cazul în care valorile sunt între 201 mg/dcl și 240 mg/dcl, atunci vă aflați la limită.
De precizat este faptul că colesterolul mărit nu prezintă simptome. Valorile sale pot fi depistate doar atunci când faceți analize la sânge. De aceea este recomandat să faceți periodic aceste investigații. În cazul în care grăsimile sunt depuse la nivelul arterelor de la inimă, pot apărea înțepături toracice, oboseală sau veți putea face cu greu efort. Amorțelile la nivelul membrelor pot apărea atunci când colesterolul s-a depus la nivelul vaselor periferice.
Cum previi creșterea colesterolului
Mărirea colesterolului poate fi prevenită printr-o alimentație sănătoasă și făcând mișcare zilnic. De asemenea, trebuie să evitați alimentele procesate, bogate în grăsimi saturate. Pentru un stil de viață sănătos este recomandat consumul a mai multor legume, fructe, cât și lactate cu un conținut redus de grăsimi. Printre alimentele pe care trebuie să le evitați se numără untul, smântâna, grăsimile animale și frișca. Colesterol poate fi crescut și din cauza glicemiei. Dacă aceasta are valori ridicate, colesterol poate fi de asemenea ridicat. Pentru a vă ține glicemia sub control puteți consuma anumite alimente ce o scad rapid. Totodată, mișcarea zilnică de minimum 30 minute este benefică pentru a avea un colesterol în valorile normale. Pentru a vă menține în formă puteți doar să mergeți în pas alert zilnic.
Persoanele fumătoare pot fi predispuse la un colesterol mărit. Din cauza faptului că afectează pereții vaselor sangvine, acesta favorizează creșterea depozitelor de grăsime, conducând la un colesterol mărit. De asemenea, obezitatea este un factor de risc în ceea ce privește colesterolul. Pentru a regla valorile colesterolului, pe lângă schimbarea stilului de viață, puteți să consumați orz și tărâțe de psyllium pentru o scădere a acestuia.
Având în vedere că nu există anumite simptome a colesterolului mărit, trebuie să luați în considerare efectuarea analizelor la sânge măcar o dată pe an. De altfel, acesta poate fi menținut în limita valorilor normale prin eliminarea mâncărurilor procesate și a celor bogate în grăsimi.