Simptome care indică meningita și septicemia la copii. Testul paharului pentru erupții ale pielii – Poze

de: BZI.ro
15:00, 13 sept. 2023

Bebelușii și copiii care suferă de meningită și septicemie pot prezenta o varietate de simptome, printre care și erupții precum cele din poze, care nu apar întotdeauna într-o anumită ordine, și pot avea diferite nivele de intensitate.

Există două tipuri principale de meningită, și anume cea bacteriană și cea virală. Meningita virală este de obicei mai ușoară și se vindecă în aproximativ 5-14 zile. Meningita bacteriană este mult mai gravă și necesită tratament medical urgent, deoarece poate pune viața în pericol. Septicemia este o infecție a sângelui cauzată de bacterii și poate apărea independent de meningită. Meningita bacteriană se transmite prin contact apropiat și prelungit cu oamenii, cum ar fi sărutul sau tusea. Infecția poate fi transmisă și de persoanele care poartă bacteriile în nas și gât, chiar dacă nu sunt simptomatici. Dacă micuțul tău a avut contact cu o persoană care are meningită, consultați medicul de familie sau un specialist pentru recomandări privind tratamentul sau vaccinarea.

Testul paharului pentru meningită, în caz de erupție cutanată (poze în galerie)

Pentru a verirfica erupțiile cutanate, începeți prin a examina întregul corp al copilului. Căutați pete sau puncte roșii mici care nu dispar atunci când paharul este aplicat asupra lor. Aceste semne pot evolua mai târziu în pete roșii sau violete, mai mari, sau se pot dezvolta în vezicule sângeroase. Erupțiile cutanate pot fi mai dificil de observat pe pielea închisă la culoare, astfel că ar trebui investigată cu mare atenție zona palmelor și a tălpilor.

Pentru a efectua testul prin metoda paharului, începeți prin a apasă ferm cu partea inferioară sau laterală a unui pahar pe locul erupției. Observați dacă erupția cutanată dispare sau rămâne la fel atunci când este apăsată. Dacă erupția nu dispare, este important să consultați imediat un medic. Dacă sunteți nesiguri, contactați de urgență un medic de familie sau mergeți la cea mai apropiată unitate medical.

Alte simptome ale acestei boli

Copilul prezintă o temperatură corporală mai mare de 38 grade Celsius sau are senzația de mâini și picioare reci, însoțită de tremur. Copilul prezintă sensibilitate la lumina, clipește des sau își acoperă ochii când este expus la lumină. Se plânge de dureri de cap severe, dureri abdominale, rigiditate corporala sau la nivelul gâtului. De asemenea, acuza dureri musculare sau la nivelul articulațiilor, iar corpul poate deveni rigid, manifestând spasme musculare. Copilul ar putea refuza să mănânce, vomita des, devenind irascibil, confuz și somnoros. Este letargic, dificil de trezit din somn sau devine iritat atunci când este luat în brațe. Poate geme sau urla, putând avea și perioade de delir. Are o nuanță palidă sau albăstruie a pielii. Suferă de schimbări ale ritmului respirației, indiferent că respire mai greu sau prea rapid. Prezinta o umflătură sau o zonă moale pe cap, în zona fontanelei anterioare. Experimentează convulsii, crize și o erupție cutanata care persistă atunci când este apăsată cu un pahar de sticlă.

Asigurați-vă că micuțul primește toate vaccinurile recomandate, deoarece acestea reprezintă cea mai bună modalitate de prevenire a meningitei și erupțiilor precum sunt cele din poză. Vaccinurile nu protejează împotriva tuturor tipurilor de meningită, dar oferă un nivel important de protecție .