De ce e bine dacă ți-ai pierdut mirosul când ai avut covid?
Multe persoane au avut o formă uşoară de covid şi şi-au dat seama de acest lucru abia când li s-au diminuat ori chiar le-au dispărut gustul şi mirosul. E dificil, cu siguranţă, să nu poţi simţi gustul mâncării ori aroma legumelor. Oamenii de ştiinţă spun însă că e bine dacă ai avut ca simptom lipsa oricărui tip de miros când ai avut coronavirus.
De ce? Ei bine, un studiu realizat la Universitatea Complutense, în parteneriat cu Spitalul Clinic San Marlos, din Madrid, a arăta că absenţa mirosului e un simptom al prognosticului bun al bolii. Studiul a fost efectuat pe 5.868 de pacienţi cu anosmie.
De ce e bine că ţi-ai pierdut mirosul când ai avut covid?
În urma studiului s-a ajuns la concluzia că, astfel, se evita furtunile de citokine.
„Aceste rezultate au multe implicații, de la evaluarea inițială a pacienților până la capacitatea de a înțelege fiziopatologia. Posibil că invazia epiteliului nazal determină activarea unei imunități adecvate evitând furtunile de citokine ”, a explicat Jesús Porta-Etessam, șeful Secției de Neurologie a Spitalului Clínico San Carlos, profesor la Facultatea de Medicină a UCM și prim autor al lucrării.
Mai mult, disfuncţiile gustative şi olfactive au apărut cel mai frecvent:
- la femei (12,41% față de 8,67%)
- la cei cu vârsta sub 65 de ani
- la pacienții cu patologii cardiace, renale, neurologice, pulmonare sau oncologice.
Pentru orice eventualitate, pacienţii au fost mai întâi testaţi, inclusiv cu test RT PCR, pentru a se vedea dacă au sau nu covid. Apoi au fost introduşi în studiu. Cu ajutorul informaţiilor obţinute în urma acestei cercetări, se pot lua decizii privind tratamentele ori clasificarea pacienţilor.
Ce faci dacă ai covid? În primul rând, nu intra în panică. Îngrijorarea și panica nu te vor ajuta cu absolut nimic. În al doilea rând, ie legătura cu medicul de familie, dacă starea ta e bună. În cazul în care te simți foarte rău, sună la numărul unic de urgențe 112.