Simpozionul Internațional „Monumentul – Tradiție și Viitor”, ediția a XXVI-a, la Iași

de: Bujor Elena Nicoleta
09:40, 02 oct. 2024

Muzeul Municipal ,,Regina Maria” din Iași, în colaborare cu Ministerul Culturii,  Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Primăria Municipiului Iași, Institutul Național al Patrimoniului București și Arhivele Naționale ale României anunță organizarea celei de a XXVI-a ediții a Simpozionului Internațional ,,Monumentul – Tradiție și Viitor”, eveniment științific de referință, al cărui obiectiv principal este cel de a prezenta cercetarea,  conservarea și restaurarea monumentelor istorice din România și din afara granițelor țării.

Evenimentul de deschidere a Simpozionului va avea loc joi, 3 octombrie 2024, începând cu ora 10:00, în Sala Baptisteriu a Muzeului Mitropolitan Iași.

Simpozionul Internațional „Monumentul – Tradiție și Viitor”, ediția a XXVI-a, la Iași

În acest cadru, va fi lansată lucrarea Putere, diplomație și război în domnia lui Ștefan cel Mare. Un bilanț istoriografic, coordonată de Ovidiu Cristea și Liviu Pilat. Cele două volume vor fi prezentate de prof.univ.dr. Petronel Zahariuc de la Facultatea de Istorie a Universității ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași.  Va urma lansarea albumului ,,Monumentul. Un sfert de veac în slujba patrimoniului cultural național”, coordonat de dr. Aurica Ichim și prezentat de prof.univ.dr. Ioan Opriș.

În același context, va avea loc lansarea volumului ,,Monumentul XXV”, coordonat de Aurica Ichim și Alexandru Gorea, și prezentat de prof.univ.dr. Nelu Cristian Ploscaru, ce reunește studiile și cercetările susținute la ediția a XXV-a Simpozionului, desfășurată în toamna anului 2023.

Ediția din  acest an aduce în prim-plan două dezbateri de interes pentru patrimoniul imobil din România și din afara țării: „Monumentul istoric. De la restaurare la integrarea în spațiul urban” și „Biserica Mănăstirii Trei Ierarhi, între legendă și istorie”.

„Comunicările  vor fi susținute în cursul zilei de vineri, 4 octombrie 2024, la Palatul Braunstein din Iași. Cele 81 de contribuții științifice sunt reunite în trei secțiuni, după cum urmează: Viața Monumentelor I, II, III; Tehnici și tehnologii de restaurare a monumentelor istorice și  Restaurarea monumentelor istorice în baza cercetării fondurilor arhivistice. Și în acest an participanții la Simpozion vor efectua vizite de studiu la monumentele istorice, din Iași și din afara orașului, aflate în curs de restaurare.

Organizatorii  anunță  o ediție de succes, care va trezi interesul comunității pentru protejarea, cercetarea, restaurarea și valorizarea patrimoniului cultural imobil, ca parte integrantă a moștenirii culturale comune”, a transmis dr. Aurica Ichim, manager al Muzeului Municipal ,,Regina Maria” Iași.