Simpozionul InterCulturalia, aflat la cea de-a V-a ediție, desfășurat cu aproximativ 100 de participanți, la Iași

de: Denisa Pintilie
02:00, 18 oct. 2022

Simpozionul InterCulturalia aflat la cea de-a 5-a ediție a avut anul acesta în atenție cinci vorbitori principali și aproximativ 100 de participanți ce au avut prezentări diverse: de la literatură, critică literară, studii de film, sociologie, pedagogie sau chiar de drept. Simpozionul pune la dispoziția studenților o platformă prin care să acumuleze diverse experiențe academice, dar și de a încuraja formarea unei rețele academice și sociale

Simpozionul s-a aflat la ce-a de-a 5-a ediție și se adresează studenților de la licență, master și doctorat. Anul acesta s-a desfășurat în trei limbi diferite: engleză, franceză și germană. Scopul simpozionului este de a le permite studenților o platformă de acumularea unei experiențe academice într-un spațiu competitiv, dar liberal și de a stabili și încuraja formarea unei rețele academice și sociale puternice. Evenimentul s-a desfășurat în zilele de 14 și 15 octombrie 2022 într-un format hibrid.

Temele abordate în toate cele trei limbi au explorat sinergiile și intersecțiile dintre abordări umaniste

Simpozionul InterCulturalia, aflat la cea de-a V-a ediție a fost adus în atenție de cinci vorbitori principali

Simpozionul Interculturia iese în evidență tocmai prin temele îndrăznețe și nonconformiste pe care participanții le-au abordat

În acest an, evenimentul s-a bucurat de prezența a cinci vorbitori principali. Scopul simpozionului este de a le permite studenților o platformă de acumularea unei experiențe academice într-un spațiu competitiv, dar liberal, și de a stabili și încuraja formarea unei rețele academice și sociale puternice.

Temele abordate în toate cele trei limbi au explorat sinergiile și intersecțiile dintre abordări umaniste. Astfel, de exemplu, dr. Tatiani Rapatzikou a expus chestiunea evoluției mediului scris, urmărind dinamismul aportului digital la literatura scrisă. Dr. Haralambie Athes a urmărit modul în care muzica metal s-a suprapus în mod neașteptat eforturilor de conștientizare a schimbărilor climatice și a activismului, surprinzând publicul cu intervenția directă, dedicată participanților InterCulturalia a Dirk Verbeuren (MEGADETH), Pekka Kainulainen (Amorphis) și Thomas Gurrath (Debauchery).

În plus, Cristina Chiusano, doctorand din Uruguay, a conceput un workshop (atelier) hibrid, imersând publicul în mod direct în tema alienării postmoderne, aplicând sistemul funcțional al cunoscutului lingvist, Halliday, pentru o percepție „trinoculară”.

Simpozionul InterCulturalia iese în evidență tocmai prin temele îndrăznețe și nonconformiste pe care participanții le-au abordat.

Scopul simpozionului este de a le permite studenților o platformă de acumularea unei experiențe academice într-un spațiu competitiv, dar liberal, și de a stabili și încuraja formarea unei rețele academice și sociale puternice

Studenți ai diferitelor universități, prezenți la eveniment

Dr. Haralambie Athes, a urmărit modul în care muzica metal s-a suprapus în mod neașteptat eforturilor de conștientizare a schimbărilor climatice și a activismului

Prezentările celor aproximativ 100 de participanți au fost organizate în 15 secțiuni, cu teme variind între literatură și critică literară, studii de film, sociologie, pedagogie, chiar și drept. Studenților de la facultățile UAIC li s-au alăturat anul acesta colegi de la alte universități mari din țară (UniBuc, UBB, USV), studenți francofoni ai Facultății de Drept USM, plus un număr impresionant de participanți internaționali. Mai mult, una dintre secțiuni a fost dedicată unor elevi de excepție ai Colegiului Național Mihai Eminescu din Iași, ale căror prezentări au surprins prin maturitatea și complexitatea ideilor.

Evenimentul s-a bucurat și de prezența a lectorilor străini ai UAIC care au purtat un frumos dialog cu participanții asupra temei dinamismului și varietății date de interculturalitate plurilingvism.

„Departe de atmosfera tipică a spațiilor academice, InterCulturalia propune un spațiu liber și fertil, menit să încurajeze și să susțină evoluția generațiilor noi de cercetători”, spune Ștefana Iosif, unul dintre organizatorii simpozionului.

Prin urmare, simpozionul InterCulturalia, aflat la cea de-a V-a ediție a fost scos în evidență tocmai prin temele pe care participanții le-au scos în evidență.