Silviu Purcărete primește cea mai înaltă distincție din partea Universității Naționale de Artă „George Enescu” Iași! Va fi numit Doctor Honoris Causa

de: Andreea Andrei
02:00, 28 mai 2022

PUnul dintre cei mai mari regizori din România, Silviu Purcărete, primește cea mai înaltă distincție din mediul universitar. Artistul va fi numit, pe 1 iunie, „Doctor Honoris Causa” într-un cadru festiv la Casa Balș, în sala „Eduard Caudella”.

Evenimentul festiv în care Silviu Purcărete va primi cea mai înaltă distincție academică va aduce nume mari din lumea artelor. Laudatio va fi susținut de prof. univ. dr. Alexa Visarion, iar rectorul Universității Naționale de Artă „George Enescu” Iași, Aurelian Bălăiță, va deschide festivitatea.

Cea mai înaltă distincție academică pentru Silviu Purcărete

Regizorul Silviu Purcărete s-a născut la București, România, în anul 1950. A absolvit secția de regie a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București, în 1974. De peste 20 de ani montează în teatrul românesc și european, în special la Teatrul Bulandra din București, Teatrul Național din Craiova și Teatrul Național din Sibiu. Spectacolele montate la Teatrul Național din Iași s-au bucurat de fiecare dată de succes, iar publicul ieșean apreciază stilul lui Silviu Purcărete.

Cea mai recentă piesă montată la teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași, este „Plugarul și Moartea”, piesă propusă pentru „Premiile UNITER” 2022.

„Spectacolele sale au primit numeroase premii și au fost elogiate de critică, atât pe plan național cât și internațional, devenind faimoase pentru componenta lor vizuală și tratarea liberă a textelor dramatice. Cele mai importante premii și distincții: Edinbourgh 1991 – Premiul criticii pentru cel mai bun spectacol «UBU REX» și Premiul fundației Hamada, Golden Globe awards 1995: Premiul Peter Brook pentru cea mai bună punere în scenă «FURTUNA» de Shakespeare à Nottingham Playhouse, Montreal 1993 – Premiul pentru cel mai bun spectacol străin, Edinburg 2013 – Premiul Herald Angel”, transmit reprezentanții Universității Naționale de Artă „George Enescu” Iași.

Unul dintre cei mai apreciați regizori ai României

Silviu Purcărete a primit unele dintre cele mai mari distincții atât în țară cât și peste hotare. Acesta a fost numit Comandor al ordinului „Steaua României” și în Franța “Chevalier des Arts et des Lettres”.

„În străinătate pune în scenă și opere lirice printre care «La Bohème» de Giacomo Puccini, la Opera Essen, «Parsifal» de Richard Wagner, la  Scottish Opera, «Roberto Devereux» de Gaetano Donizetti, la Wiener Staatsoper, «Castor et Pollux» de Jean-Philippe Rameau, la Opera Bonn, «Satyagraha» de Phillip Glass, la Opera Bonn. A montat de asemenea «Faust’s Prologue», prezentat la «Festivalul Chalon dans la Rue», și «Faust», pentru «Festivalul de la Sibiu», în anul 2007. Spectacolul «Faust» după Goethe a fost un mare succes la «Edinburgh International Festival» în 2009, și a fost urmat de «Călătoriile lui Gulliver», după Jonathan Swift în 2012, «Oedip» după Sofocle în 2014, pentru «Festivalul de la Sibiu și Povestea prințesei deocheate», în anul 2018”, completează reprezentanții universității ieșene.

Vor fi prezente diverse somități din lumea artistică pe data de 1 iunie la Iași, în cadrul festivității de acordare a titlului „Doctor Honoris Causa”, cea mai înaltă distincție academică, din partea Universității Naționale de Artă „George Enescu” Iași. Evenimentul începe la ora 11:00.