Shaorma, rețeta care îți iese perfect acasă: care sunt secretele gustului din Orientul Mijlociu

de: Cristian Zavastin
14:37, 16 nov. 2021

Shaorma a devenit una dintre cele mai des mâncăruri făcute în toată lumea, rețeta de shaorma diferind de la o țară. Cuvântul shawarma provine din limba arabă şi înseamnă „rotativ”.

Inițial, rețeta a fost preluată de turci și denumită „doner kebab“, tradus „kebab rotit“. Modul de preparare al cărnii a fost schimbat în secolul al XIX-lea, rotirea în faţa flăcării făcându-se de la orizontal la vertical. Procedându-se așa, bucătarii pot tăia carnea mai uşor şi să o facă ceva mai puțin grasă. Fiind rotită carnea vertical, grăsimea se arde şi se scurge mai eficient.

Turcii au adăugat la carne garniturile de salată și o serveau într-o chiflă cu susan. Odată cu venirea masivă a turcilor în Germania, a apărut shaorma la lipie. Modificarea s-a bazat pe faptul că astfel sosurile nu mai curg.

Shaorma a devenit o rețetă aplicată la nivel mondial, carnea putând fi de pui, miel, vită sau capră.

Shaorma, rețeta care îți iese perfect acasă: Secretele gustului arăbesc

Pentru a prepara shaorma acasă foarte important este modul în care puneți carnea la marinat. Astfel, bucătarii arabi sfărâmă boabe de coriandru si ardei iute într-un mojar. Praful obținut este folosit pentru a marina carnea.

Separat, șofranul se înmoaie în lapte călduț și se amestecă până în moemntul în care laptele capătă o culoare auriu-portocaliu.

Carnea folosită este piept de pui. Aceasta se taie în fâșii și se adaugă 150 gr de iaurt, o ceapă rasă fin, o lingură de zeamă de lămâie, sare, piper și coriandru cu ardei iute. Se amestecă bine să se omogenizeze și se adaugă fâșiile de piept de pui. Pe urmă se amestecă din nou având grijă să se pătrundă bine carnea. Aceasta se acoperă și se lasă până a doua zi la frigider, să se marineze bine.

Pentru prepararea sosului acasă se amestecă 200 ml de iaurt gras, jumătate de castravete, zeama de la o lămâie, usturoi pisat, sare și piper. Amestecul se pune pe foc până dă în clocot. Nu se lasă la fiert deoarece riscați să se taie sosul. După ce a tars un clocot, sosul se lasă la răcit și înainte de servire se adaugă boia afumată și ulei de măsline.

Pieptul de pui marinat se scoate de la rece și într-o tigaie cu ulei încins se rumenește carnea având grijă să nu aibă prea mult iaurt pe ea.

Pentru lipii, se amestecă apă călduță cu drojdia și zahăr și se lasă la crescut aluatul timp de 15 minute. Pe urmă, se adaugă 120 gr iaurt gras, făină și o linguriță de sare. După ce se frământă, aluatul se pune pe o masă unde s-a presărat făină și se fac niște bile. Pe urmă, se lasă la crescut aproximativ 30 de minute, după care se întind cu sucitorul în formă de cerc În tigaia încinsă, se prăjesc lipiile câte 2 minute pe fiecare parte, la foc mediu.

Rețeta shaorma: Cum trebuie să o împachetezi

Pentru a împacheta shaorma, se taie roșiile, castravetele, ceapa și salata, iar pieptul de pui prăjit se feliază.

Pentru a împacheta lipia, aceasta se așază pe o farfurie, se unge cu o lingură cu sos și se presară fâșii de salată verde, peste sos. Deasupra ei pun felii de carne și felii de ceapă. Peste se pun feliile de castravete și roșie și pe urmă iar bucăți de piept de pui.

Pe urmă, se presară pătrunjel verde și se rulează cât mai strâns lipia. În cazul în care considerați că nu este suficient de caldă, puteți să o mai încălziți.

Shaorma poate fi servită și la farfurie, fie pe lipie, fie direct în farfurie. De asemenea, dacă vreți, puteți să adăugați și cartofi prăjiți, însă în lumea arabă nu se mănâncă așa.

Shaorma poate fi făcută și folosind carne de oaie sau de vițel.