Sfinţirea casei după deces. Obligatoriu de făcut sau e doar un mit?

de: BZI.ro
14:50, 13 aug. 2021

E bine sau nu să faci sfinţirea casei după deces? Hai să aflăm împreună din acest material. Vorbim despre o slujbă făcută de preot, menită să purifice o locuinţă. Purificarea ceasta se referă la mai multe lucruri, dar în prim-plan este bunăstarea celor care locuiesc în respectivul spaţiu.

Se spune că e bine să faci rapid sfinţirea casei după deces. De ce oare? Şi în ce constă? Detaliile au fost adunate după o îndelungată documentare. E bine să ştii cât mai multe despre acest lucru, întrucât, în fond, locuim într-o ţară în care predomină creştinismul.

E bine să faci sfinţirea casei după deces?

Conform tradiţiei bisericeşti, prima pomenire, primul praznic, are loc la 9 zile de la decesul unei persoane. Atunci se găteşte mâncare, preotul o binecuvântează, iar oamenii chemaţi la praznic o consumă. Tot atunci, preotul citeşte şi o rugăciune specială, după care stropeşte cu aghiasmă prin locuință. Se spune că slujba trebuie să fie ţinută în camera în care a murit persoana în cauză sau, dacă aceasta a decedat la spital, în camera unde obişnuia să doarmă. Totuşi, aceasta nu se numeşte sfinţire, ci mai degrabă binecuvântare. Nu se face semnul crucii pe pereţi, nu se pregăteşte bolul cu făină şi lumânări, ca la sfinţire, şi nici nu se oferă cadouri.
Slujba de la 9 zile are rolul de a purifica locuinţa. Conform unor spuse din bătrâni, în momentul în care iese sufletul din om, pereţii se murdăresc şi numai aghiasma îi poate curăţa.

Sfinţirea casei la Bobotează?

Cu prilejul Bobotezei, preotul merge din casă în casă şi vesteşte Botezul Domnului. Are cu el aghiasma şi un mănunchi de busuioc. Cu acestea stropeşte casa şi pe cei care locuiesc în ea. La cerere, poate stropi şi utilajele agricole din curte, fântânile şi animalele. Şi aceasta însă este o binecuvântare, nu sfinţire. Este un adevărat eveniment pentru oameni să-l aştepte pe preot, cu atât mai mult cu cât acesta foloseşte Aghiasma Mare şi se marchează ultima mare sărbătoare din perioada de iarnă.

Când se sfinţeşte casa?

Este bine să se facă sfinţirea casei în mai multe situaţii. Spre exemplu, dacă vrei să-ţi faci locuinţa, mai întâi sfinţeşte locul respectiv. Apoi cheamă preotul atunci când se începe săparea temeliei. La final, preotul se cheamă în momentul în care locuinţa e gata şi te poţi muta în ea. Ideal este, conform bătrânilor, să nu te muţi în locuinţă nouă înainte de a o sfinţi.
De asemenea, dacă locuieşti în chirie, poţi chema preotul pentru a face sfinţirea respectivului spaţiu. Chiar dacă, poate, a fost sfinţit o dată, nu greşeşti cu nimic dacă repeţi procedura.

Sfințirea constă în citirea unor rugăciuni de către preot, și în servirea persoanelor chemate cu diverse mâncăruri făcute cu această ocazie.

Indiferent de eveniment, stropirea cu aghiasma are rol de purificare. Curăță casa de rele şi sufletul de păcate. Doar la Bobotează se foloseşte Aghiasma Mare. În restul anului, preotul stropeşte cu Aghiasma Mică. Ori de câte ori se face sfinţire sau binecuvântare, deschide toate uşile din casă. Astfel preotul intră în absolut toate şi le curăţă de duhurile rele.

Chiar și Mirela Vaida spunea, la un moment dat, că ar trebui chemat preotul în studioul emisiunii Acces Direct, pentru a stropi cu aghiasmă. De ce? Pentru că acolo avuseseră loc eveniment nu tocmai plăcute. Mai întâi a fost atacată cu un pietroi. Apoi și-a prins piciorul în ușile care făceau legătura între studio și culise, chiar în direct.