Sfinții zilei de 30 septembrie 2023. Rugăciune făcătoare de minuni către Sfântul Grigorie Luminătorul

de: BZI.ro
13:29, 29 sept. 2023

Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul, arhiepiscopul Armeniei, a fost primul episcop al Armeniei și cel care a adus creștinismul în rândul poporului armean. Sfântul Grigorie a fost ales ca al 36-lea episcop care a semnat documentele la Sinodul I Ecumenic din anul 325. Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul este cinstit între sfinții zilei din calendarul ortodox pe data de 30 septembrie. Este o zi specială în care credincioșii ortodocși îl comemorează și se roagă în amintirea acestui sfânt important din istoria creștinismului.

Sfinții zilei. Sfântul Grigorie, Luminătorul Armeniei celei Mari

Născut în Armenia în cea de-a doua jumătate a secolului al III-lea, Sfântul Grigorie a fost trimis la Cezareea Capadociei ca urmare a unui conflict din familia sa cu casa regală a Armeniei. Aici, el s-a convertit la creștinism și și-a dorit să propovăduiască Evanghelia în țara sa natală. S-a întors în Armenia în timpul domniei regelui Tiridat al III-lea (261-317), care era un susținător fervent al religiei păgâne. În Armenia, Sfântul Grigorie a fost un mărturisitor constant al credinței în Hristos, ceea ce a stârnit mânia regelui Tiridat al III-lea, care era dedicat cultului zeiței Artemidei. A suferit ani de persecuții pentru credința sa, dar prin vindecări miraculoase, a reușit să-l convertească pe rege la creștinism și la adevărul Evangheliei.

Sfântul Grigorie a fost hirotonit ca episcop în Cezareea Capadociei de către arhiepiscopul Leonțiu, iar fratele Sfântului Vasile cel Mare, Petru de Sevastia, l-a instalat ca episcop al Armeniei. Ca episcop, Sfântul Grigorie a botezat regele Tiridat, conducând apoi întreaga țară spre credința creștină. Înainte de întoarcerea sa în Armenia, Sfântul Grigorie era căsătorit și avea doi fii, Vhartanes și Aristages, care l-au ajutat în lucrarea de creștinare a poporului armean. El a extins predica creștină și către perși, asirieni și mideni. După organizarea vieții bisericești în Armenia, Sfântul Grigorie s-a retras în pustie, unde și-a petrecut restul vieții. A trecut la Domnul la o vârstă înaintată, după 31 de ani de păstorire. Moaștele sale sunt păstrate în Biserica „Sfântul Gheorghe – Vechi” din București.

Rugăciune către Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul

Pe voievozii cei tari, pe cele trei părți ale sufletului, Cel Ce Te-ai născut din Fecioară întru adâncul nepătimirii, Te rog, îneacă-i. Pentru că Ție, ca într-o alăută în omorârea trupului, să-Ți cânt cântare de biruință.
Ca un păstor priveghetor, ca un mucenic sfințit, stând înaintea Preacinstitei Treimi purtător de cunună, prin sfințitele tale rugăciuni, adormi chipurile cele întunecoase ale patimilor mele, cel ce te laud pe tine, Fericite Grigorie. Luminătorul cel neapus, ierarhul cel mare, păstorul cel mult chinuit, care a petrecut întru nevoințe, lauda Armeniei, astăzi la ospăț ne-a chemat pe noi credincioșii, adunându-ne să-l fericim pe dânsul.
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh. Umplându-te de apele cele vii ale Duhului, ai ieșit ca un râu din Edenul cel înțelegător, adăpând fața Bisericii și uscând noianul nebuniei idolilor, Fericite Grigorie.
Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Prin Crucea Celui Ce S-a Întrupat din tine, Preacurată, întărindu-se femeile, tare s-au luptat și s-au adus Lui după tine, Fecioară, strălucind cu strălucirile Fecioriei și cu sângele muceniciei.
Și părtaș obiceiurilor și următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învățând și cu credința răbdând până la sânge, Sfințite Ierarhe Grigorie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul este cinstit între sfinții zilei din calendarul ortodox pe data de 30 septembrie