Prima pagină » WoW! » Religie » Sfinţii Trei Ierarhi. Sărbătoare foarte importantă pe 30 ianuarie
Sfinţii Trei Ierarhi. Sărbătoare foarte importantă pe 30 ianuarie

Sfinţii Trei Ierarhi. Sărbătoare foarte importantă pe 30 ianuarie

30 ian. 2020, 09:26,
BZI.ro, în WoW!

Lucrul important respectat de toți creștinii, ce se întâmplă azi? Puterea uimitoare a sărbătorii Sfinților Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan, degrabă ajutători. Gestul simplu de iertare care îţi poate aduce bunăstare şi linişte.

Sfinţii Trei Ierarhi. Biserica Ortodoxă îi prăznuieşte pe Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul şi pe Sfântul Ioan Gură de Aur în fiecare an, pe 30 ianuarie.

Credinţă populară spune că cine munceşte în această zi poate să orbească! Tot acum, tinerele trebuie să postească pentru a avea o căsnicie fericită.

Sfinţii Trei Ierarhi. Sărbătoare foarte importantă pe 30 ianuarie

În ziua de 30 ianuarie, cei trei ierarhi, consideraţi de posteritate ca fiind cei mai mari învăţători şi păstori din istoria creştinătăţii şi modele de viaţa duhovnicească, sunt sărbătoriţi cu mare fast în lăcaşurile creştine din întreaga lume. Odată cu darul “tălmăcirii” Sfintelor Scripturi, cei trei ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur au urcat şi înaltă treaptă a arhieriei şi credinţei creştine. De atunci, învăţătura lor ortodoxă se păstrează până în zilele noastre, aşa cum a fost desăvârşită de ei.

La sate se obişnuieşte ca în această zi de sărbătoare închinată celor trei sfinţi să se facă praznice de pomenire a morţilor din familiile credincioşilor, iar fetele tinere se roagă şi ţin post o avea o căsnicie fericită.

Tot tradiţia populară mai spune că cine va lucra în această zi nu-i va merge bine „în ale casei” şi poate să orbească. Se crede că pe 30 ianuarie începe să încolţească grâul care nu a încolţit din toamnă.

În tradiţia populară se spune că de astăzi se schimbă vremea. De-acum, se zice că „se strâmbă pârtiile”, iar vremea dă spre primăvara. Dacă streşinile curg, primăvara va fi friguroasă, dacă e ger, vara va fi călduroasă.

Sfinţii Trei Ierarhi. Sărbătoare foarte importantă pe 30 ianuarie

Praznicul Celor Trei Ierarhi este o sărbătoare dedicată reconcilierii; acum se împacă rudele după lungi dispute, iar toate proiectele comune concepute în această zi vor aduce prosperitate în căminul acestora.

Praznicul trebuie respectat cu sfinţenie: În această zi nu se fac treburi casnice: nu se spala rufe şi nu se mătura în gospodărie pentru a evita pericolul de înec, de întâmplări violente şi de infirmitate.

În ziua sărbătorii nu se înstrăinează lucruri din casă: Potrivit tradiţiei, în ziua praznicului nu este bine să împrumutăm lucruri din casă, pentru a proteja căminul de pagubă.

În numeroase zone din ţară, se împart ofrande pentru morţii neîmpărtăşiţi: gospodinele fac coliva, merg la biserică s-o sfinţească şi apoi împart ofrande cu coliva, cu fructe şi pește la trei bărbați, în memoria rudelor decedate în familie.

Sfinţii Trei Ierarhi. Sărbătoare foarte importantă pe 30 ianuarie

Mamele se roagă pentru norocul fetelor de măritat: În ziua praznicului, fiecare mamă care are o faţă de măritat respecta sărbătoarea: nu prestează munci gospodăreşti şi se roagă la biserică pentru norocul fiicei sale.

Sfântul Grigorie Teologul este apărătorul văduvelor: Văduvele care au probleme financiare, de sănătate sau sunt înconjurate de duşmani aprigi, trebuie să se roage şi să ceară ajutor Sfântului Grigorie, cel care, de secole, este apărătorul lor dovedit. Gospodină care nu respecta sărbătoarea, spala rufe şi aruncă lături în curtea casei, după ce a împărţit ofrande pentru morţi, rămâne văduvă.

În ziua praznicului, femeile care au păcătuit făcând un avort, trebuie să respecte sărbătoarea: să facă pomeniri şi să împartă ofrande; prin acest ritual ele pot fi iertate pentru marele lor păcat.

Pelerinaje în lăcaşuri de hram: În ziua de prăznuire a celor Trei Ierarhi sunt benefice pelerinajele în lăcaşurile de cult, care poartă hramul Celor Trei Sfinţi. Tot în această zi, este bine să fie ajutaţi copiii săraci, care doresc să devină preoţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *