UPDATE: Sfintele Paști 2021. Ieșenii, păziți de polițiști și jandarmi, la slujba de Înviere la Catedrala Mitropolitană Iași -LIVE VIDEO

de: Vlad Rotaru
02:00, 01 mai 2021

UPDATE: Câteva sute de persoane participa la slujba de Învierea Domnului. Credincioşii vor lua Sfânta Lumină pentru a o duce acasă de la fețele bisericeşti, dar şi pentru a sfinţii bucăţele de Paşte. Liturghia de Înviere din acest an se desfăşoară în condiţii speciale din cauza măsurilor impuse de pandemia de COVID -19. Învierea Domnului este considerată poate cea mai importantă sărbătoare a creştinătăţii,

De Sfintele Paști 2021, credincioșii sunt așteptați în această noapte în lăcașurile de cult din județul Iași să asiste la Liturghia săvârșită de Învierea Domnului. Slujba de Înviere de la Catedrala Mitropolitană din Iași se va desfășura în condiții speciale din cauza restricțiilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19

Creștinii-ortodocși sărbătoresc în aceste zile Sfintele Sărbători Pascale, zile dedicate Învierii Domnului Iisus Hristos. Sărbătoarea Învierii Domnului este cea mai importantă dintre toate sărbătorile de peste an, fiind și cel de-al doilea praznic împărătesc cu dată schimbătoare, primul fiind Duminica Floriilor. În noaptea de Înviere, credincioșii sunt încurajați să meargă la biserică și să ia lumină.

Ei trebuie să aducă de acasă o lumânare, pe care o vor aprinde cu cea pe care o scoate preotul din altar. Lumina este simbolul Învierii, iar cele mai multe familii păstrează restul de lumânare rămasă nearsă după slujbă și o aprind în cursul anului în cazul în care au un mare necaz. La sfârșitul slujbei de Înviere, preotul împarte tuturor Sfintele Paști și îi împărtășește pe cei mici. Sărbătoarea este importantă și pentru că întreg ciclul de sărbători dintr-un an bisericesc depinde de Sfintele Paști. La Catedrala Mitropolitană vor fi și mai multe forțe de ordine.

Cum se va desfășura slujba de Înviere la Catedrala Mitropolitană Iași?

Reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei au arătat și cum se va desfășura slujba de Înviere la Catedrala Mitropolitană din Iași.

„Slujba din noaptea de Înviere de la Catedrala Mitropolitană din Iași va începe, cum e rânduiala, la miezul nopții. Va fi precedată, de la 23:30, de Canonul Sâmbetei celei Mari. Slujba se va desfășura pe esplanada de afară până spre ora 2:30, când estimăm că se va încheia Sfânta Liturghie. Se va sluji doar afară, pentru a permite cât mai multor credincioși să fie părtași la cea mai mare sărbătoare a întregului an liturgic. Tot pentru a veni în sprijinul credincioșilor, pe două ecrane de mari dimensiuni, se va transmite slujba în direct. Acestea vor fi amplasate în zone în care nu există vizibilitate directă spre locul de slujire”, a spus preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropolie.

Un ecran va fi amplasat în zona intrării, spre zona pietonală a Bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt.

Reguli speciale la Catedrala Mitropolitană Iași în noaptea de Înviere

Reprezentanții Mitropoliei au precizat și faptul că, din cauza regulilor impuse de autorități privind pandemia COVID-19, Liturghia din noaptea de Înviere se va desfășura în condiții speciale.

„Credincioșii care vor participa la slujbă sunt îndemnați să respecte regulile specifice acestei perioade pandemice: distanță, mască etc. De asemenea, facem un apel către aceștia să nu se deplaseze de la locul lor în momentul în care, în miez de noapte, se va împărți lumina. Părintele Mitropolit Teofan, clericii din sobor și voluntarii se vor deplasa cu lumânările aprinse la fiecare dintre cei prezenți, astfel încât să se prevină orice fel de aglomerări, fie și pentru scurt timp”, a mai spus preotul Constantin Sturzu.

Sfintele Paști 2021. Semnificația celei mai mari sărbători a creștinătății

În cursul acestei săptămâni, credincioșii au asistat la Deniile din Săptămâna Mare, perioadă premergătoare Sfintelor Paști. În toată această perioadă, creștinii au respectat o serie de tradiții și obiceiuri. Cuvântul „Paști” este unul de origine evreiască și înseamnă „trecere”. Data Paștilor depinde de două fenomene naturale: unul cu dată fixă, legat de mișcarea soarelui pe bolta cerească, respectiv echinocțiul de primăvară, și unul cu dată schimbătoare, legat de mișcarea de rotație a lunii în jurul pământului. În această perioadă se păstrează și o serie de obiceiuri. De altfel, cea mai mare sărbătoare a creștinilor, Invierea Domnului, este prilejul, pentru români, de a trăi și clipe de bucurie sfântă, dar și de a sărbători în cadrul comunității. Paștele creștinilor este, în primul rând, sărbătoarea Învierii Domnului, după al cărui model vor învia toți creștinii.