Sfintele moaște ale Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon vor sosi la Catedrala Mitropolitană din Iași

de: Carmen Ciobanu
16:20, 09 oct. 2024

Miercuri, 9 octombrie, la ora 20.00, la Catedrala Mitropolitană din Iași, vor ajunge sfintelor moaște ale Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon aduse de la Mănăstirea Sfântul Pavel din Muntele Athos.

Sfântul Pantelimon, cunoscut în tradiția creștină ortodoxă și catolică drept un mare făcător de minuni și vindecător, este venerat în mod special ca ocrotitor al bolnavilor și medicilor. S-a născut în secolul al III-lea în Nicomidia (astăzi parte din Turcia). Moaștele sale vor fi aduse în România miercuri seara, 9 octombrie 2024.

Viața și minunile Sfântului Pantelimon sunt adesea menționate în scrierile bisericești și în tradițiile populare. Cu ocazia sosirii moaștelor la Iași, preotul paroh al Mănăstirii Cașin, Gabriel Cazacu, a relatat pentru „Adevărul” detalii despre viața sfântului.

„Vine alături de Sfânta Parascheva ca un mare vindecător”

Sfântul Pantelimon este considerat unul dintre cei mai mari sfinți vindecători, iar mulți credincioși își îndreaptă rugăciunile către el în momente de boală. Aducerea moaștelor sale în România nu este întâmplătoare, după cum a explicat părintele Gabriel Cazacu, deoarece anul 2024 a fost desemnat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca „Anul omagial al îngrijirii bolnavilor” și „An comemorativ al tuturor sfinților tămăduitori fără de arginți”. Aceasta inițiativă dorește să ofere sprijin celor care caută vindecare fizică și spirituală.

Părintele Cazacu a mai explicat că Sfântul Pantelimon, cunoscut ca „Doctor fără de arginți”, a fost fiul unei mame creștine și al unui tată păgân. A fost inițiat în credința creștină de Sfântul Ermolae și, după botez, a combinat practica medicală cu rugăciunea, tratând bolnavii fără a cere recompense financiare.

Minunile Sfântului Pantelimon

Numeroase minuni sunt atribuite Sfântului Pantelimon, printre care vindecarea miraculoasă a unui orb pe care medicii nu au reușit să-l trateze. Această minune a stârnit invidia altor medici, care l-au denunțat împăratului Maximian. Condamnat la moarte pentru credința sa, Sfântul Pantelimon a rămas nevătămat în ciuda torturilor suferite, iar unii dintre călăii săi s-au convertit la creștinism, impresionându-i minunile.

Chiar în timpul execuției, sabia călăului nu a reușit să-i taie gâtul, pentru că aceasta s-a îndoit, neputându-l răni până ce sfântul nu și-a încheiat rugăciunea. Abia după ce și-a dat acordul, a fost ucis, dobândind cununa muceniciei.

Pe lângă vindecarea orbului, Sfântului Pantelimon i se atribuie și învierea unui copil.