Sfaturile pirotehniştilor, după ce un elev din comuna Mogoșești Siret a găsit un stabilizator de bombă și l-a adus la școală

de: BZI.ro
17:27, 08 apr. 2024

Astăzi, în jurul orei 10.15, Dispeceratul Integrat ISU SMURD SAJ Iași a fost anunțat de către un învățător, că un elev a adus la școală element de muniție (stabilizator de bombă), la Școala Gimnazială din localitatea /comuna Mogosesti Siret.

Pentru ridicarea elementului de muniție, component al unui proiectil s-a deplasat echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași.

Cu această ocazie, echipajul pirotehnic a făcut o sesiune de instruire cu elevii din Școala Mogoșești Siret și Școala din Muncelu de Sus. La activitate au participat atât elevii, cât și personalul didactic și nedidactic din cele două unități de învățământ.

Totodată, echipajul pirotehnic a prezentat și anumite elemente de muniție ce pot fi descoperite, au distribuit flyere și pliante.

Pentru a evita producerea unor evenimente cu urmări tragice, în momentul găsirii elementelor de muniție neexplodate, se INTERZICE:

– lovirea sau mișcarea munițiilor găsite în pământ sau la suprafață;comercializarea acestora prin agenții de colectare a deșeurilor feroase și neferoase;

– aprinderea focului în apropierea munițiilor descoperite neexplodate;

– introducerea munițiilor în foc;

– topirea elementelor metalice de muniții;

– tăierea munițiilor cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură;

– folosirea munițiilor pentru improvizarea diferitelor unelte;

– utilizarea pulberilor și explozivilor proveniți din muniții în scopuri artizanale;

– demontarea de la muniții a focoaselor sau a altor elemente componente;

– folosirea pentru joacă, de către copii, a unor muniții cum sunt: grenadele, proiectilele și focoasele sau alte elemente ale acestora.

Conform art. 162 din OMAI 135 din 14 octombrie 2015, pentru prevenirea accidentelor în cazul descoperirii munițiilor neexplodate, cetățenii au obligația să anunțe urgent evenimentul prin numărul unic de apel 112.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro

„Descarcă și tu noua APLICAȚIE DSU!”

Aplicația DSU este disponibilă atât pe telefoanele cu sistem de operare APPLE, cât și Android și poate fi descărcată gratuit, după cum urmează :

– App Store – https://apps.apple.com/ro/app/dsu/id1663813906

– Google Play – https://play.google.com/store/apps/details?id=com.orson.dsu

Materiale de informare preventivă pot fi descărcate de pe linkul: https://isujis.ro/prevenire/informare-preventiva/materiale-de-informare-preventiva/