Sfaturile bucătarilor pentru a obține cei mai gustoși cartofi copți la cuptor în coajă

de: BZI.ro
13:01, 22 mai 2024

Gustul reconfortant al cartofilor copți la cuptor în coajă este greu de egalat! Cu o textură pufoasă în interior, care se topește în gură, și o coajă crocantă și ușor sărată, un cartof copt perfect este un adevărat deliciu. Cu toate acestea, mulți se confruntă cu dificultăți în obținerea rezultatului dorit atunci când îi coc în cuptor: centrul poate fi gumos, coaja poate fi ușor carbonizată sau poate deveni umedă și neplăcută la gust. Deși acești cartofi pot fi comestibili, de ce să nu încercăm să îi facem perfecți? Cu câteva trucuri simple, poți obține acei cartofi copți perfecți la care visezi!

Temperatura optimă pentru cartofi copți la cuptor în coajă

Cartofii roșii sunt considerați de mulți cei mai potriviți pentru a fi copți. Există diverse soiuri de cartofi roșii, toate având un conținut ridicat de amidon și umiditate, care contribuie la obținerea unui interior uscat și pufos. Este important să verifici tuberculii înainte de coacere, asigurându-te că aceștia nu au prea mulți muguri (numiți și ochi) și că nu prezintă nuanțe de verde. Aceste aspecte pot indica o concentrație crescută de glicoalcaloizi, substanțe toxice în cantități mari, deci este mai sigur să optezi pentru tuberculi cât mai curați.

Există o varietate de opinii în ceea ce privește temperatura optimă pentru coacerea cartofilor. Unii recomandă o temperatură de 230 de grade Celsius timp de 45 de minute, în timp ce alții preferă o oră la 180 de grade Celsius. Cu cât temperatura este mai mare, cu atât timpul de coacere este mai scurt. Cu toate acestea, pentru a obține o coajă crocantă și un interior moale, s-ar putea să fie mai bine să optezi pentru o temperatură intermediară între cele două variante menționate, dar mai ales să te asiguri că cuptorul este preîncălzit.

Începe prin a curăța bine cartofii sub jet de apă rece, folosind o perie pentru a îndepărta murdăria. După ce i-ai curățat, usucă-i bine, apoi înțeapă-i cu o furculiță sau cu vârful unui cuțit ascuțit sau chiar cu un băț de frigăruie. Un truc util, propus de Martha Stewart, este să înfigi o frigăruie de metal pe lungimea cartofilor: astfel, aceasta se va încălzi în cuptor pe măsură ce cartofii se coc, accelerând procesul de gătire a miezului.

Britanicii și australienii numesc cartofii copți „jacket potatoes” – practic, cartofi cu „haină”. Pentru a obține o coajă extrem de crocantă și delicioasă, poți unge cartofii cu ulei de măsline sau unt topit și să presari puțină sare. Sau, pentru un plus de savoare, poți folosi o bucată de slăninuță.

Înainte de a-i tăia, cartofii trebuie masați

Chiar dacă folia de aluminiu poate să pară o alegere tentantă pentru a găti cartofii, în realitate, aceasta nu este cea mai bună opțiune. Învelind cartofii în folie, riști să obții o textură mai aburită iar coaja nu va mai fi crocantă. Metoda cea mai eficientă constă în a-i așeza direct pe grătarul cuptorului, permițând aerului să circule liber în jurul lor și astfel să se coacă uniform. În rest, tot ce trebuie să faci este să stabilești timpul de coacere în funcție de temperatura aleasă și să aștepți.

La finalul timpului de gătire, scoate cartoful din cuptor folosind o mănușă de bucătărie și apasă-l ușor între degete. Ar trebui să fie moale. Dacă nu ești sigur, poți utiliza un termometru de bucătărie: temperatura interioară ar trebui să fie de aproximativ 100 de grade Celsius. Înainte de a-l tăia, masează ușor exteriorul cartofului. Potrivit unor bucătari, acest tratament va contribui la obținerea unui interior mai pufos.

A venit în sfârșit momentul să te bucuri de roadele muncii tale. Taie partea de sus a cartofului, apoi împinge ușor partea superioară și adaugă umplutura, sosul sau condimentele preferate. Desigur, cel mai simplu și delicios rămâne cartoful copt cu unt și sare, însă poți alege să adaugi un sos de iaurt sau diverse umpluturi, precum șuncă și brânza, fasole neagră și ceapă, verdețuri și usturoi, sau pește și smântână. Opțiunile de umpluturi pentru cartofi copți la cuptor în coajă sunt la fel de variate precum imaginația ta.