Sfaturi pentru o ciulama de pipote ca în copilărie. Cum o pregăteau bunicile noastre

de: BZI.ro
13:24, 22 mart. 2024

Dacă îți plac mâncărurile cu mult sos, cu siguranță vei aprecia această rețeta de ciulama de pipote, gătită cu drag, ca la bunica acasă. Este o reinterpretare delicioasă a rețetei tradiționale de ciulama de pui.

Ciulama de pipote ca la bunica

Există diverse variante de ciulama, fie cu carne, fie de post. Printre cele mai apreciate se numără ciulamaua de ciuperci, ideală pentru cei care optează pentru un preparat fără carne. Totuși, ciupercile se pot combina într-un mod savuros și cu bucăți de carne în rețetele de ciulama. Carnea de pui este cea mai potrivită alegere, fie că optezi pentru piept de pui, fie pentru pulpe, sau chiar pentru o combinație între acestea.

Dacă te tentează varianta cu pipote de pui, iată lista de ingrediente necesare și modul detaliat de preparare. Ai nevoie de 1 kg pipote de pui, sare și piper, 3-4 linguri de ulei, 1 ceapă, 2-3 căței de usturoi, 1 foaie de dafin, 2-3 linguri de făină, 400 ml de apă și 1/2 legătură de mărar sau de pătrunjel.

Înainte de toate, este important să pregătești toate ingredientele. Curăță cu grijă pipotele de pui de orice impurități și exces de grăsime, apoi clătește-le bine sub un jet de apă rece. Continuă curățând ceapa, spal-o și tai-o mărunt. Usturoiul trebuie, de asemenea, curățat și dat prin răzătoare.

Încinge uleiul într-o tigaie sau cratiță. Adaugă pipotele și asigură-te că le întorci regulat pentru a le rumeni uniform. Condimentează-le cu sare și piper după gust. Când au căpătat o culoare frumoasă pe toate părțile, adaugă ceapa și un cățel de usturoi.

Scoate foaia de dafin după cel mult 15 minute

Așteaptă până când ceapa devine translucidă, iar apoi amestec-o împreună cu pipotele. După aceea, adaugă suficientă apă pentru a acoperi bine ingredientele. Acoperă tigaia cu un capac și lasă pipotele să fiarbă înăbușit timp de aproximativ o oră. Poți adăuga și o frunză de dafin pentru un plus de aromă. Urmează să diluezi făina într-o cantitate mică de apă și să o adaugi peste ingredientele din vas. Asigură-te că amesteci bine pentru a evita formarea cocoloașelor. În etapa finală a preparării, adaugă în delicioasa ciulama de pipote un cățel de usturoi dat prin răzătoare și mărar verde tocat. Dacă nu ai mărar, poți opta pentru pătrunjel.

Iată și câteva sfaturi pentru a obține o ciulama perfectă. Pentru a accelera timpul de gătire al pipotelor și pentru a intensifica gustul acestora, poți să le înmoi în apă cu puțină sare timp de 20 de minute. După aceea, scurge pipotele, clătește-le sub jet de apă și lasă-le să stea în apă rece pentru încă 10 minute, de data aceasta fără sare. Acești pași te vor ajuta să obții pipote rumene și frumoase.

Pentru a intensifica și mai mult gustul dulce al cepei, poți presăra puțină sare peste ea atunci când o călești. Este important să nu lași foaia de dafin să fiarbă mai mult de 10-15 minute, deoarece acest lucru poate să confere un gust amar și poate afecta negativ rezultatul. Și pentru a completa experiența culinară, poți pregăti o mămăliguță delicioasă, ca la mama acasă, care se va potrivi perfect cu ciulamaua de pipote. Nu ai cum da greș cu această rețetă simplă și delicioasă!