6 sfaturi pentru a bea alcool fără să vă fie rău

de: BZI.ro
13:49, 11 feb. 2021

Dacă urmăm recomandările autorităților din domeniul sănătății, nu ar trebui să bem mai mult de două pahare de alcool pe zi, și chiar și atunci nu în fiecare zi! În timpul meselor calde cu familia și a serilor fericite cu prietenii, vă puteți permite un decalaj, dar totuși fiți atenți la efectele alcoolului în doze mari. După trei până la patru băuturi, poți să ai palpitații cardiace (alcoolul crește tensiunea arterială) sau să-ți pierzi controlul de sine. Iată care sunt reflexele și sfaturile de adoptat pentru a vă bucura de alcool fără să vă fie rău!

Te opresti la momentul potrivit

Este suficient să consumați 20g de alcool pentru a atinge limita de alcool în sânge permisă (0,5g de alcool pe litru de sânge). Care este echivalent cu: 2 pahare (20cl) de vin la 12-13° sau 2 pahare (20cl) de șampanie la 12-13° sau 7cl de Martini la 15-19° + 1 pahar mic de vin (10cl) sau 1 pahar (3cl) de vodcă sau whisky la 40°.

Bea la începutul mesei

În mod ideal, ne permitem un aperitiv și un pahar de vin chiar la începutul mesei. După aceea, rețineți că o femeie trebuie să aștepte aproximativ 4 ore pentru ca nivelul de alcool din sânge (alcoolemia) să scadă la zero (aproximativ 3 ore pentru un bărbat). Trebuie remarcat faptul că de îndată ce alcoolemia este pozitivă, chiar și scăzută, reflexele scad. Și este mai rău dacă ești obosit, mai ales după o masă generoasă, digestia durează mai mult și te face să vrei să dormi.

Ciuguliți

Dacă nu beți pe stomacul gol, evitați accidentele vasculare cerebrale și hipoglicemia atunci când aveți diabet. La sfârșitul zilei, zahărul din sânge este scăzut. Pentru a nu scădea prea mult, ficatul poate elibera zahăr. Dar dacă beți alcool, ficatul se va ocupa mai întâi de eliminarea acestuia și există riscul de hipoglicemie. Prin urmare, trebuie să mâncăm în timpul unui „sejur” alcoolic.

Limitați sulfiții

Mai ales dacă sunteți predispus la dureri de cap sau dacă sunteți alergic la ele! Acești compuși ai sulfului se formează întotdeauna în timpul fermentării vinului, dar viticultorii îi adaugă pentru a facilita conservarea. Cantitatea este mai mică in vinurile roșii (care se păstrează mai bine în mod natural) decât în ​​cele roze sau albe, în vinurile ușor învechite (deoarece sulfitii se descompun de-a lungul anilor), în vinurile organice (deoarece cantitățile autorizate sunt mai mici) și mai puțini sau deloc sulfiți in așa-numitele vinuri „naturale”.

Alternează cu multă apă

Consumul de apă pe tot parcursul serii ajută la limitarea cantității de vin și a efectului de „mahmureală”, si al deshidratării. Apa carbogazoasă este preferată, deoarece oferă o senzație de plenitudine: mănânci mai puțin, ceea ce reduce riscul de arsuri la stomac. Un alt sfat: păstrarea paharului de vin plin (sau pe jumătate) evită să fie reumplut și, în cele din urmă, să nu puteți evalua cât ați înghițit.

Apă, condimente și ceaiuri de plante!

Bem cel puțin 2 litri de apă sau bulion de legume, pentru a contracara migrenele. Insistati pe fructe și legume pentru a revigora tranzitul, presărat cu turmeric, ghimbir, lămâie sau scorțișoară, cu efect de detoxifiere. Și deoarece ficatul a obosit, îl răsfățăm cu infuzii de ciulin de lapte, desmodiu sau rozmarin: 2 până la 3 căni și, în mod ideal, 2 căni la sfârșitul meselor, înainte de culcare.