Sfaturi de la specialiștii în design interior pentru un decor magic de Crăciun: „Încurajăm stilul minimalist funcțional”
Noi tendințe de Crăciun, în materie de design interior. Ieșenii sunt sfătuiți de către specialiști să adopte un stil minimalist funcțional, dar și să pună accent pe decorațiunile „handmade” pentru a adăuga personalitate spațiului. Mai mult, experții recomandă ca anul acesta, pentru sărbătorile de iarnă, oamenii să adopte culori cât mai puternice
Designul interior de Crăciun, adoptat de ieșeni după sfaturile specialiștilor
Pe măsură ce sărbătorile se apropie, designul interior devine o oportunitate excelentă în viața fiecăruia de a tranforma locuința într-un spațiu cât mai festiv și cald. Anul acesta, adepții decorațiunilor de Crăciun ar trebui să se concentreze pe folosirea unor materiale cât mai naturale, indiferent că vorbim de împodobirea bradului sau a unor coronițe la intrare. Atât lemnul, conurile de pin sau chiar feliile de portocale deshidratate sunt unele dintre elementele cele mai importante, în această perioadă, în materie de design interior.
Nicolle și Mihai Chiriac, fondatori Omini Concept, încurajează ieșenii să introducă stilul minimalist funcțional, folosind culori și materiale naturale pentru un aspect cât mai „timeless”.
„Încurajăm stilul minimalist funcțional ce se pretează foarte bine cu doar câteva elemente speciale de mobilier, iluminat sau decor. Acestea pot fi puse în valoare pe un fundal mai neutru, dar versatil. Îi ajutăm pe beneficiari să își contureze stilul propriu și îi ghidăm spre culori și materiale naturale pentru un look cât mai «timeless», unde obiectele lor personale să aducă acea căldură și familiaritate necesare oricărui spațiu. Anul acesta vrem să punem accentul pe decorațiunile «handmade» ce adaugă personalitate spațiului, fie că vorbim de împodobirea bradului, a unei coronițe la intrare sau în colțuri cheie ale casei. Folosind materiale naturale, cum ar fi lemnul, conurile de pin sau chiar a feliilor de portocale deshidratate încurajăm creativitatea, dar și întoarcerea la natură și la copilărie”, au declarat Nicolle și Mihai Chiriac, fondatori Omini Concept.
Potrivit acestora, iluminatul este unul dintre cele mai importante elemente pentru un decor de succes, iar clasicele „fairy lights” de Crăciun nu pot lipsi dintr-un decor de poveste.
„Iluminatul este cheia unui decor de succes, fie el și temporar, doar de sărbători, sau permanent, în tot restul anului. Astfel, recomandăm clienților noștri să folosească cât mai multe surse de lumină. Iluminatul general realizat de spoturi sau de lustre pentru activitățile de zi cu zi trebuie completat cu cel ambiental, oferind acea senzație de relaxare și de liniște specifică de sărbători, folosind benzi led ascunse, aplice minimaliste de perete dimabile, lămpi cu lumină caldă și, bineînțeles, clasicele «fairy lights» de Crăciun”, au mai spus aceștia.
Combinația roșu-verde și accentele aurii, printre cele mai potrivite culori de Crăciun
Este cunoscut faptul că împodobirea casei reprezintă una dintre cele mai plăcute tradiții pentru toți cei care sărbătoresc Crăciunul. De la alegerea paletei de culori până la integrarea elementelor naturale, există numeroase modalități prin care fiecare persoană poate să adauge un strop de magie și de confort în toate locurile din casă.
Decorarea bradului de Crăciun poate să țină cont de tendințele anului, atât timp cât suntem în armonie cu estetica locuinței. Prin urmare, Simona Tudorachi, fondator Evia Interior Design, menționează faptul că pentru cei care doresc un spațiu cât mai elegant, dar în același timp spectaculos, culorile puternice precum albastrul, asortat cu auriu, sunt cele mai recomandate.
„Pentru cei care decorarea bradului de Crăciun pleacă de la dorința de a avea un spațiu elegant, spectaculos, aș recomanda culori puternice precum albastru, asortat cu auriu sau argintiu. Având în vedere interesul pentru sustenabilitate manifestat în ultima perioadă, o alegere potrivită ar fi elementele naturale precum conuri de brad, lemn, materiale textile precum inul, ce pot fi combinate cu nuanțe calde precum verde salvie, alb fildeș sau tonuri nisipii. Pentru cei care vor să recreeze emoția Crăciunului de altă dată, aș alege combinația roșu-verde și accente aurii. În concluzie, din punctul meu de vedere, stilul de decorare al bradului, și nu numai, al mesei festive și celorlalte accesorii decorative specifice perioadei ar trebui să fie în concordanță cu stilul de amenajare al casei”, a povestit Simona Tudorachi, Interior Designer și fondator Evia Interior Design.
Cum pot ieșenii să îmbine decorul de Crăciun cu designul existent al casei
Potrivit specialiștilor, cheia pentru a îmbina decorul de Crăciun cu designul existent al casei este echilibrul, iar un mod simplu prin care oamenii pot integra spiritul sărbătorilor fără a distrage atenția de la designul principal al locuinței este prin utilizarea de elemente cât mai naturale.
Ingrid Zămosteanu, arhitect de interior la compania Eleven Interiors, mărturisește că printre cele mai importante elemente care nu distrag atenția de la designul original al locuinței sunt crenguțele de brad, frunzele de eucalipt, conurile sau ramurile de iarnă.
„Cheia pentru a îmbina decorul de Crăciun cu designul existent al casei este echilibrul. Pentru a evita un contrast prea puternic între decorul de Crăciun și designul interior permanent trebuie alese culori care se potrivesc sau completează paleta deja existentă în cameră. Un mod simplu de a adăuga spiritul sărbătorilor fără a distrage atenția de la designul principal al locuinței este prin utilizarea de elemente naturale. Crenguțe de brad, conuri, frunze de eucalipt sau ramuri de iarnă pot fi încorporate în vaze, aranjamente de masă sau pe rafturi, fără a crea un decor prea încărcat. Aceste elemente adaugă un sentiment de autenticitate și se potrivesc ușor cu stilurile de design contemporane sau clasice. Dacă designul interior are un anumit stil, cum ar fi rustic, scandinav sau industrial, ar trebui ca acea temă să se reflecte și în decorul de Crăciun. De exemplu, pentru un interior scandinav se poate opta pentru decorațiuni din lemn natural, texturi din lână și accente albe sau gri. Pentru un stil industrial pot fi integrate decorațiuni din metal sau combinații de lemn brut și materiale naturale, fără a supraîncărca spațiul”, a susținut Ingrid Zămosteanu, arhitect de interior la compania Eleven Interiors.
Prețul pentru un decor variază în funcție de cerințele clientului, prin urmare, nu există un preț standard. Însă, mulți specialiști sfătuiesc clienții ca, oricare ar fi bugetul de care aceștia dispun, să nu uite că puțin înseamnă mai mult. În cazul în care bugetul este nelimitat, aceștia trebuie să țină minte că nu este nevoie să încarce decorul cu elemente care pot lua din eleganța și profunzimea acestuia.
Noi tendințe în materie de design interior de Căciun: ieșenii sunt sfătuiți de specialiști să opteze pentru elemente naturale și să adopte un stil minimalist funcțional.