Sfatul primit de părintele Calistrat Chifan de la bunicul său: „Să nu te încurci cu vreo fată să te faci de râs, până nu intri în biserică, că n-o să îți meargă toată viața bine” – VIDEO

de: Bianca Rebegea
15:26, 07 nov. 2022

Părintele Calistrat Chifan a mărturisit, în emisiunea BZI LIVE, ce sfat de viață i-a dat bunicul său, pe când era în clasa a XI-a sau a XII-a. Iată ce le recomandă îndrăgitul duhovnic tinerilor din ziua de azi.

Părintele Calistrat Chifan, cunoscut și ca părintele Calistrat de la Bârnova, s-a născut la data de 3 decembrie 1965, în județul Suceava, din părinți bucovineni. El a devenit unul dintre cei mai îndrăgiți duhovnici și predicatori din România, datorită postărilor făcute pe rețelele sociale, unde s-au adunat mii de persoane, pentru a-i urmări activitatea.

Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni din Iași postează des pe rețelele de socializare diferite videoclipuri, prin care îi sfătuiește pe oameni cum să procedeze în anumite situații.

Sfatul primit de părintele Calistrat Chifan de la bunicul său: „Învață să fii om serios, că te bate Dumnezeu”

Părintele Calistrat a dezvăzuit că bunicul său i-a oferit un sfat prețios, pe vremea când era în liceu. El l-a încurajat să nu se încurce cu vreo fată și să se facă de râs în sat, până nu intră în biserică, fiindcă astfel nu îi va merge bine în viață. Mai mult, bătrânul i-a recomandat să fie om serios și să nu se abată de la cuvântul lui Dumnezeu.

„Bunelul meu, care era om la 76 de ani, eu eram poate în a 11-a sau a 12-a, a zis: „Vii cu mine azi cu vaca?”. Că el nu avea cinema, telefon și Facebook. Zic: „Hai că vin”. Și mergând și păzind vaca pe un hotar, îmi zice: „Eu nu te-am întrebat pe tine niciodată (dar el simțind nevoia să îmi facă educație sexuală, cum ne exprimăm noi astăzi), tu vorbești cu vreo fată? Uite-te bine în ochii mei ce-ți spun. Să nu te încurci cu vreo fată să te faci de râs, până nu intri în biserică, că n-o să îți meargă toată viața bine. Uite, eu cu moașta m-am luat de tânăr, aveam 26 de ani sau nu știu cât a zis, am făcut nouă copii, Dumnzeu ne-a ținut sănătoși, ne-a ținut întregi, dar eu am stat cu fruntea sus, nu am avut treabă. Să nu te încurci, că după aia toată viața o să ai de suferit. Învață să fii om serios, că te bate Dumnezeu. Vorbe de-un om cu patru clase.”, a declarat părintele Calistrat Chifan, pentru BZI LIVE.

Duhovnicul consideră că este absolut necesară educația civică în școală sau codul manierelor elegante, pentru ca tinerii să se poată ghida după ceva în viață.

„Am întâlnit și băieți foarte buni, am întâlnit fete la locul lor, dar asta depinde de educația interioară. Și cred că este absolut necesară educația civică în școală sau codul manierelor elegante sau cred că ar trebui toți psihologii ăștia, că avem plină țara de psihologi, de sociologi, de tot felul de oameni care țin de domeniul resursei umane, care lucrează cu publicul, ar trebui făcute niște cursuri pentru viața de familie, ca laboratoare practice, ca un fel de lecție de viață, ca tinerii să se poată ghida după ceva. Deci să nu limitez relația dragostei.”, a mai spus părintele Calistrat Chifan.

Sfaturile părintelui Calistrat Chifan pentru credincioși

Îndrăgitul duhovnic îi sfătuiește pe credincioși să aprindă o lumânare sau o candelă, să se așeze în genunchi, cu fața înspre icoane și să rostească diferite rugăciuni simple, cum sunt: Tatăl Nostru, Împărate Ceresc, Crezul sau Psalmul 50. După rugăciunile începătoare, de obicei, se rostesc fie rugăciunile de seară, fie rugăciunile de dimineață, care pot fi urmate, sau nu, de un acatist.

„Din momentul când ai aprins lumânărica sau candeluța și din momentul în care ai aprins bobița de tămâie pe masă și în casa ta miroase a har, tu ai pus frumos preșulețul sub picioare și te pui în genunchi, cu fața înspre icoane, pui mâinile frumos în poziția de rugăciune și începi să spui simplu un Tatăl Nostru, un Împărate Ceresc, un Crez, un Psalmul 50 și după evlavia sporirii. Poate vrei să spui rugăciunea de seară, care îți ia zece minute, sau mâine dimineață vrei să spui rugăciunea de dimineață, care îți ia zece minute sau vrei să spui un acatist.”, spune părintele Calistrat.