Sfântul Vasile cel Mare, ocrotitorul sărmanilor! Ce este bine să facă toți creștinii în această zi de sărbătoare!

de: Codruța ȘOROAGĂ
02:00, 01 ian. 2025

Miercuri, în prima zi a noului an, creştinii ortodocşi îl sărbătoresc pe Sfântul Vasile cel Mare, episcopul Cezareei şi unul dintre cei mai importanţi ai Bisericii Ortodoxe. Sfântul Vasile este considerat de români ocrotitorul sărmanilor, deoarece, în decursul vieţii sale, a acordat grijă deosebită nevoiaşilor. De asemenea, sfântul este văzut şi drept un păzitor al duhurilor rele.

Cine a fost Sfântul Vasile cel Mare și de ce este considerat el ocrotitorul sărmanilor

Sfântul Vasile s-a născut în anul 329, în Cezareea Cappadociei, într-o familie de creștini. Tatăl Sfântului Vasile a fost învățător. Vasile a avut trei frați, iar doi dintre ei, Macrina și Grigorie, aveau la rândul lor să devină și ei sfinți. Sfântul Vasile cel Mare a studiat la Cezareea, Constantinopol și Atena, impresionându-și dascălii cu ale sale cunoștințe vaste în domeniul filosofiei, teologiei, astronomiei și medicinei. Datorită surorii sale, Sfântul Vasile s-a apropiat tot mai mult de Dumnezeu, iar cu sprijinul episcopului Cezareei a primit o slujbă bisericească. Dornic să-și desăvârșească cunoașterea teologică, Sfântul Vasile a vizitat numeroase mănăstiri din Palestina, Egipt, Siria și Mesopotamia. Reîntors acasă, sfântul a pus bazele propriei sale mănăstiri. Aici au luat naștere scrierile sale, care mai apoi au stat la baza dezvoltării vieții monahale. Din acest motiv, Sfântul Vasile cel Mare este considerat părintele monahismului oriental. În anul 370, Sfântul Vasile a fost ales episcop al Cezareei. El a depus eforturi susţinute pentru organizarea bisericii şi a luptat pentru drepturile clerului, punând un mare accent pe temeinica pregătire canonică şi spirituală a preoților. De asemenea, Sfântul Vasile cel Mare s-a preocupat foarte mult de soarta celor sărmani. Din dragoste față de cei săraci, sfântul a pus bazele unui așezământ filantropic, situat la marginea Cezareei și numit Vasiliada. Aici nu găseau adăpost doar cei înfometați și fără locuințe, ci și bolnavii, care erau îngrijiți și tratați.

Tradiții și superstiții în ziua de 1 ianuarie

Ziua în care creștinii îl cinstesc pe Sfântul Vasile cel Mare este și prima zi din an, din acest motiv este încărcată de o mulțime de tradiții și superstiții pe care mulți oameni le respectă în speranța că vor fi feriți de rele și vor avea parte de un an nou îmbelșugat. Pentru a avea noroc tot anul, se crede că în ziua de Sfântul Vasile este bine ca prima persoană care calcă pragul casei să fie bărbat. Pentru un an bogat, familiile trebuie ca în ziua de Sfântul Vasile să fiarbă un cap de porc.

O altă tradiție spune că fiecare creștin trebuie ca în dimineața de 1 ianuarie, pe nemâncate, să ia în mână unealta cu care își câștigă pâinea și s-o mânuiască de trei ori, astfel, va avea parte de un an spornic. Tradiția populară spune că cine doarme în ziua de Sfântul Vasile va fi leneș tot restul anului. Există un obicei care spune că, în această zi, este bine să se bea mult vin. Despre cei care nu se abat de la acest obicei se crede că vor fi roșii în obraji și feriți de boli pentru tot restul anului. Există și câteva superstiții legate de vreme. Se spune că, dacă ninge în ziua de Sfântul Vasile, anul ce tocmai a început va fi unul îmbelșugat, dacă este soare și senin, oamenii vor fi sănătoși. Tradiţia populară mai spune că, de Sfântul Vasile cel Mare, ocrotitorul sărmanilor, se înnoiesc toate, motiv pentru care e bine ca oamenii să-şi pună un gând bun, ca să le meargă bine tot anul.