Serviciul de Ambulanţă Judeţean Iaşi este suprasolicitat. S-a făcut o solicitare autorităţilor pentru suplimentarea maşinilor

de: Elena Nicoleta BUJOR
11:05, 27 nov. 2020

Serviciul de Ambulanţă Judeţean Iaşi solicită ajutor. Cadrele medicale ale SAJ Iaşi nu mai fac față solicitărilor şi solicită creşterea numărului de autospeciale necesare intervenţiilor de urgenţă pe raza județului Iași.

„Am solicitat sprijinul autorităţilor pentru a creşte capacitatea de recoltare, întrucât nu facem faţă”, spun cei de la SAJ Iași.

Direcția de Sănătate Publică Iași a declarat că într-adevăr sistemul sanitar ieşean întâmpină o criză acută a maşinilor şi şoferilor care se deplasează pentru recoltarea probelor de la locuinţa persoanelor suspecte că ar fi infectate cu noul coronavirus. În prezent la SAJ Iaşi sunt disponibile doar 4 maşini, iar purtătorul de cuvânt declara că ar mai fi necesare încă 4.

130 de solicitări pe zi ale echipajelor SAJ Iaşi

Având în vedere contextul epidemiologic întâmpinat pe teritoriul județului Iași, numărul cazurilor Covid-19 au crescut, implicit și numărul testărilor PCR. În ultima perioadă au fost circa 130 de solicitări pe zi. Astfel, Serviciul de Ambulanță Județean este suprasolicitat și se declară depășit.

Nicolai Pralea, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanță Județean Iași, a declarat faptul că în data de 23 noiembrie 2020 au fost circa 175 de solicitări de recoltare. Pe lângă faptul că echipajele sunt obosite și fac față cu greu, situația le este agravată și de problema transportului. Protocolul zice că la 10 recoltări, vehiculul trebuie decontaminat, iar acest aspect durează. Din cele 175 de cereri, echipajele ieșene pot face față la 80-90 de testări.

„Pe data de 23 noiembrie au fost 175 de cereri de recoltare prin sistemul CAPESARO. Din păcate, echipajele noastre sunt epuizate, obosite, reuşim foarte greu să facem faţă asistenţei medicale de urgenţă pe care o acordăm pacienţilor prin compartimentul de urgenţă şi cel de transport. În medie, avem trei echipaje medicale pentru recoltare, testare, pe tură. Din păcate, la numărul de 175 de cereri, cum am avut, echipajele nu pot face faţă la mai mult de 80-90 de testări, în funcţie de locaţie, de trafic. Plus că echipajele, după 10 recoltări, vin la decontaminare. E o procedură care durează. Am solicitat sprijinul autorităţilor pentru a creşte capacitatea de recoltare, întrucât nu facem faţă”, a declarat Nicolai Pralea, purtător de cuvânt SAJ Iași.

Serviciul Voluntar de Ambulanță a sărit în ajutorul SAJ Iași

Potrivit autorităților ieșene, în luna octombrie se făceau circa 50 de teste zilnic, iar în momentul de față capacitatea de testarea a crescut cu circa 70 puncte procentuale. Testele pentru depistarea infecției cu noul coronavirus sunt solicitate de cei care se află în izolare sau carantină. Faptul că au crescut solicitările face ca ambulanțele ieșene să nu mai facă față.

„De dimineaţă şi până acum sunt peste 60 de solicitări. Ambulanţa nu face faţă la aceste recoltări şi atunci am considerat că este necesar să venim în sprijinul lor solicitând la instituţii, la ONG-uri care pot să ne sprijine cu maşini cu şoferi care să transporte asistenţii de medicină şcolară care sunt detaşaţi la noi acum să meargă în teren să recolteze”, a declarat Vasile Cepoi, director DSP Iași, groparul sănătății ieșene.

În ajutorul Direcției de Sănătăte Publică Iași au sărit cei de la Serviciul Voluntar de Ambulanță, care au pus la dispoziție cini autospeciale cu șoferi voluntari.

Reprentanții DSP susțin faptul că șoferii se tem să meargă în misiuni de recoltare crezând că se pot infecta, însă riscul de contaminare este zero, în condițiile în care asistentul se dezechipează de echipament la părăsirea locuinței de unde a făcut recoltarea.

Pentru a răpi un zâmbet persoanelor care luptă cu urgențele, dar și a echipajelor medicale, unul dintre pereții sediului SAJ Iași a fost transformat cu ajutorul unui graffiti.