LIVE VIDEO – Seria „Dosarele Istoriei” continuă în Studioul BZI LIVE! Despre „Memoria eroilor”, a soldaților români, în special din județul Iași, căzuți pe front, valori naţionale şi istorice alături de colonel în rezerva ing. Ioan Timofte – preşedintele Asociaţiei Naţionale „Cultul Eroilor Regina Maria” – judeţul Iaşi – FOTO

de: BZI.ro
14:55, 12 apr. 2021

Marţi, 13 aprilie 2021, inceoand cu ora 15.00 în Platoul BZI LIVE continua şirul ediţiilor din seria „Dosarele Istoriei” alături de colonel în rezerva ing. Ioan Timofte – preşedintele Asociaţiei Naţionale „Cultul Eroilor Regina Maria” – judeţul Iaşi. Alături de acesta vor fi abordate şi prezentate mărturii, rememorări ce ţin de Armata Romană, eroii din Primul şi Al Doilea Război Mondial, Cultul Eroilor, monumentele dedicate acestora, acţiuni de amintire a soldaţilor romani, experienţe de viaţa sau importanţa păstrării vii a memoriei celor care s-au sacrificat pentru ţară.

De ani buni, aceleași imagini și scene scandaloase se leagă de locurile unde se află pietre funerare sau morminte ale eroilor ieșeni căzuți în bătăliile celor două conflagrații mondiale!

De ani buni, aceleași imagini și scene scandaloase se leagă de locurile unde se află pietre funerare sau morminte ale eroilor ieșeni căzuți în bătăliile celor două conflagrații mondiale! Trist este că, în ultimii ani, totul a fost dat uitării și eroii sunt umiliți în ultimul hal! Eroismul și sacrificiul suprem făcut de aceștia au fost date uitării și disprețului. Astfel, în ultimii 25 de ani, autoritățile locale au arătat că nu le pasă de trecut și au neglijat total locurile simbolice care marchează sacrificiul suprem făcut de soldații români, căzuți pe câmpurile de luptă în diferite războaie pentru că România să devină liberă și independentă. În acest context, un grup de studenți ai Facultății de Istorie din Iași (coordonați de conf. univ. dr. Vasile Cotiugă), alături de Asociația Națională „Cultul Eroilor Regina Maria”, au demarat un proiect special.

„Memoria eroilor” are drept obiectiv formarea unei baze de date referitoare la soldații români, în special din județul Iași, căzuți pe front

Intitulat „Memoria eroilor”, acesta are drept obiectiv formarea unei baze de date referitoare la soldații români (în special din județul Iași) căzuți pe front. De asemenea, se urmărește identificarea monumentelor dedicate eroilor morți în război, evaluarea lor, înregistrarea cimitirelor și a mormintelor izolate, cunoașterea biografiei soldaților căzuți pe front și recuperarea unor obiecte personale ale acestora.

De menționat este faptul că inițiativa îi vizează nu doar pe soldații români (indiferent de etnie și religie), ci și pe cei străini, care au murit pe teritoriul României. Până acum, doar prin contribuția acestor tineri inimoși, au fost înregistrate și inventariate zeci și zeci de morminte sau plăci funerare. Normal ar fi ca și autoritățile să se implice. Desigur, sunt și primari din unele comune ale județului care s-au implicat și au luat măsuri. Din păcate, este mult prea puțin făcut având în vedere că aici se află înaintașii care și-au dat viața pentru libertatea și independența României.

Zeci de morminte și monumente în cinstea eroilor „sângerează” în comunele județului Iași

Fie că vorbim despre localități din jurul orașului Târgu Frumos, Heleșteni, Ruginoasa, Tansa sau chiar din municipiul Iași, în toate acestea sunt zeci de morminte sau monumente în cinstea soldaților eroi lăsate în mizerie, degradate și care riscă să se distrugă iremediabil. Unele dintre ele sunt îngropate, aflate în zone pline de gunoaie și abia mai pot fi reperate. Astfel, în acest context, Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași, în parteneriat cu Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), Arhivele Naționale – Serviciul Județean Iași, Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” (CMNM) și Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) Iași, organizează un special eveniment. Acesta este intitulat „Monumentele de for public din Iași. Trecut, prezent și viitor”, și urmează să aibă loc în septembrie 2021.

Dezgropări a mii și mii de oseminte ale soldaților eroi-români, la Iași!

De reamintit că, anul trecut (august 2020), la Iași au avut loc dezgropări a mii și mii de oseminte ale soldaților eroi-români.
Dureros și sadic este că, de-a lungul anilor, tocmai peste aceste morminte s-au construit case de lux. Acestea au ieșit la iveală în timpul lucrărilor de reabilitare la Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial, aflat în zona Galata, municipiul Iași. Ca date istorice, în 1928, filiala ieșeană a Societății „Cultul Eroilor” a hotărât construirea unui cimitir de onoare, cu osuar și obelisc comemorativ, pentru înhumarea, inițial, a 6.000 de soldați-eroi căzuți la datorie în Primul Război Mondial, care proveneau din cuprinsul a 15 comune din județul Iași. Nu se știe cu exactitate, având în vedere numeroasele intervenții fără a fi controlate, care este numărul celor îngropați.

Ansamblul de la Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial, aflat în zona Galata, era format din mausoleul propriu-zis, unde au fost depuse osemintele eroilor, cadre militare. Acesta era reprezentat prin 6 cruci mari din ciment și 600 de cruci de format mic, cantonul paznicului monumentului și o suprafață de protecție de 4.400 de metri pătrați. Schimbarea regimului politic din România de după Al Doilea Război Mondial a dus la dizolvarea Societății „Cultul Eroilor”, astfel că terenul pe care era amplasat întregul ansamblu comemorativ a reintrat în proprietatea Consiliului Popular Iași. Inclusiv până anul trecut, importantul monument „zăcea” în ultimul hal.

Urmăritorii noștri pot adresa întrebări în rubrica de comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes adunând zeci de mii de vizualizări.