Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a spus miercuri că a insistat pe lângă ONU să obţină un acord care să faciliteze exporturile agricole ale Rusiei, afectate de sancţiunile occidentale, în schimbul trecerii cerealelor ucrainene blocate, în timp ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a exprimat speranţa că „în această săptămână” se va ajunge la o înţelegere între Rusia şi Ucraina în privinţa exporturilor de cereale ucrainene, relatează AFP.
„Am transmis ieri un semnal secretarului general (al ONU) spunându-i: Poftiţi, este iniţiativa dvs, haideţi să luăm o decizie în privinţa ucrainenilor, apoi în privinţa ruşilor”, a afirmat Lavrov într-un interviu pentru agenţia de presă rusă RIA Novosti.
El a afirmat că Ucraina a refuzat să includă un punct în legătură cu cerealele ruse în negocierile derulate săptămâna trecută la Istanbul cu medierea ONU şi a Turciei.
„Ne-am înţeles asupra principiilor de bază care să permită exporturile de cereale ucrainene, însă când delegaţia noastră a cerut să se adauge o a doua parte (privind producţia rusă – n.r.), ucrainenii au refuzat categoric. Delegaţia ONU a păstrat tăcerea, în mod ruşinos”, a adăugat Lavrov.
Vladimir Putin a cerut ca restricţiile occidentale care afectează cerealele ruse să fie ridicate
Marţi, în vizită la Teheran, preşedintele rus Vladimir Putin a cerut ca restricţiile occidentale care afectează cerealele ruse să fie ridicate pentru a permite un acord asupra exporturilor ucrainene.
Importanta producţie agricolă ucraineană este în mare parte blocată în porturile ţării de la declanşarea ofensivei rusă, din cauza luptelor, existând temerea că ar putea izbucni o criză alimentară mondială.
Exporturile ruse de cereale şi de îngrăşăminte sunt la rândul lor afectate de sancţiunile occidentale care lovesc lanţurile logistice şi financiare ruse.
Pe de altă parte, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a exprimat miercuri speranţa că în „această săptămână” se va ajunge la un acord cu Rusia şi Ucraina asupra exporturilor de cereale ucrainene, au relatat miercuri media turce.
„Avem un memorandum pe care sperăm să îl vedem transformat într-un text scris în această săptămână”, a declarat miercuri preşedintele turc pentru presa locală, la întoarcerea de la Teheran, unde s-a întâlnit cu o zi în urmă cu omologii săi rus şi iranian, Vladimir Putin şi Ebrahim Raisi.
„Putin a exprimat un aviz pozitiv în privinţa eforturilor noastre. El ne-a mulţumit şi ne-a făcut diferite propuneri”, a precizat Erdogan.
„Sperăm că acest plan va începe să fie pus în aplicare în zilele următoare, de la un centru de coordonare de la Istanbul”, a insistat el.
O nouă reuniune între experţi militari ai Rusiei, Ucrainei, Turciei și Naţiunilor Unite a fost anunţată
O nouă reuniune între experţi militari ai Rusiei, Ucrainei, Turciei şi ai unei delegaţii a Naţiunilor Unite a fost anunţată pentru această săptămână la Istanbul, posibil miercuri sau joi, conform unor surse turce. Organizarea acestei reuniuni nu fusese confirmată încă până miercuri după-amiază. Ea ar trebui să urmeze celei organizate la 13 iulie pe malul Bosforului, la capătul căreia Moscova şi Ankara au exprimat o relativă încredere.
Ministerul rus al Apărării a dat asigurări că „un document final” va fi gata în scurt timp. Un proiect de acord, negociat cu ONU, prevede deschiderea unui centru de coordonare la Istanbul între ţările vizate.
Planul ar urma să permită ieşirea prin Marea Neagră a peste 20 de milioane de tone de cereale blocate în porturile şi silozurile ucrainene de ofensiva Rusiei. Proiectul ar trebui să faciliteze totodată exporturile ruse de cereale şi îngrăşăminte, afectate de sancţiunile occidentale care lovesc lanţurile logistice şi financiare ruse.