Serghei Lavrov afirmă că motivul ascuns din spatele sancţiunilor impuse Rusiei este viitorul ordinii mondiale
Reamintim că de la declanşarea războiului în Ucraina, din 24 februarie, o serie de sancţiuni au fost impuse Rusiei. În acest sens, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, aflat într-o vizită diplomatică în Egipt, a respins afirmaţiile potrivit cărora Moscova ar fi responsabilă de criza alimentară mondială.
Lavrov a subliniat faptul că „agresivitatea” naţiunilor occidentale în impunerea de sancţiuni împotriva Rusiei indică o concluzie simplă, şi anume că „nu este vorba despre Ucraina, ci despre viitorul ordinii mondiale”.
Motivul ascuns din spatele sancţiunilor impuse Rusiei, în opinia lui Lavrov
Într-un discurs ţinut în faţa ambasadorilor Ligii Arabe la Cairo, Serghei Lavrov a vorbit despre adevărul din spatele sancţiunilor impuse Rusiei. Ministrul rus de externe a declarat că naţiunile occidentale distorsionează adevărul cu privire la impactul sancţiunilor asupra securităţii alimentare globale, acuzându-le totodată că încearcă să îşi impună dominaţia asupra altora.
In acest moment, o mare parte din lumea arabă şi din Africa este grav afectată de penuria de cereale cauzată de războiul Rusiei din Ucraina. Un acord istoric semnat vineri, 22 iulie, pentru reluarea exporturilor de cereale ale Ucrainei atârnă în balanţă după ce Rusia a atacat sâmbătă obiective din portul Odesa.
Ministrul rus Lavrov a declarat că „agresivitatea” naţiunilor occidentale în impunerea de sancţiuni împotriva Rusiei indică o concluzie simplă: „Nu este vorba despre Ucraina, ci despre viitorul ordinii mondiale.
„Ei spun că toată lumea trebuie să susţină o ordine mondială bazată pe reguli, iar regulile sunt scrise în funcţie de situaţia specifică pe care Occidentul doreşte să o rezolve în favoarea sa”, a spus Serghei Lavrov.
Scurt turneu în Africa a delegaţiei ruse
Anterior acestor declaraţii, Lavrov a purtat discuţii cu omologul său egiptean, Sameh Shoukry, în contextul în care Egiptul are legături semnificative cu Rusia, care îi furnizează grâu, arme şi – până la începutul invaziei din Ucraina – un număr mare de turişti.
După discuţiile avute cu Shoukry, Lavrov a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă comune, că Occidentul prelungeşte conflictul, chiar dacă a înţeles „care şi al cui va fi sfârşitul”.
Sursele au precizat că aceasta este prima etapă pentru Lavrov a unui scurt turneu în Africa, care include Etiopia, Uganda şi Congo-Brazzaville. Lavrov va continua să viziteze trei naţiuni africane pentru a obţine sprijin pe fondul furiei provocate de război. Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov va continua să viziteze trei naţiuni africane pentru a obţine sprijin pe fondul furiei provocate de război.
În tot acest timp însă Moscova continuă să bombardeze Odesa la numai o zi după semnarea acordului de la Istanbul între Rusia și Ucraina. Rachete rusești au lovit, sâmbătă, 23 iulie, orașul ucrainean Odesa, situat în sudul țării. Anunțul a fost făcut de armata ucraineană.
„Inamicul a atacat portul comercial maritim Odesa cu rachete de croazieră Kalibr”, a transmis Comandamentul Operațional Sud pe aplicația Telegram.
De altfel, două rachete au lovit infrastructura portuară, în timp ce alte două au fost doborâte de forțele de apărare aeriană, a precizat acesta. Tirul vine după ce, vineri, 22 iulie, a fost semnat un acord pentru deblocarea exporturilor de cereale din porturile de la Marea Neagră.
Așadar, în timpul vizitei sale din Egipt, Serghei Lavrov a menționat motivul ascuns din spatele sancţiunilor impuse Rusiei, și anume viitorul ordinii mondiale.