Serbia are un nou premier: Cine este „doamna de fier“ de la Belgrad
Parlamentul sârb a aprobat un nou guvern care va trebui să conducă ţara spre redresare după pandemia de coronavirus şi să o orienteze mai aproape de aderarea la Uniunea Europeană, relatează Reuters.
Noul cabinet va fi condus de Ana Brnabic, care a fost de asemenea prim-ministru în mandatul anterior, şi va avea 23 de miniştri, în principal din Partidul Progresist Sârb (SNS), la guvernare, aliaţii săi socialiştii (SPS) şi Alianţa Patriotică Sârbă (SPAS). Unsprezece dintre miniştri sunt femei, informează Agerpres.
Aprobarea de către parlamentul cu 250 de membri în care coaliţia de guvernământ are o majoritate covârşitoare de 230 de deputaţi a fost o formalitate.
Mesajul transmis de prim ministrul Ana Brnabic
În discursul adresat deputaţilor, Ana Brnabic a spus că una dintre principalele sarcini ale guvernului va fi gestionarea crizei cauzate de COVID-19, boală care până acum a ucis 803 de persoane şi a îmbolnăvit alte 42.208 în Serbia, ţară cu o populaţie de 7,2 milioane de locuitori.
„Noul guvern va continua cu politica de protejare a intereselor naționale vitale, a păcii și a cooperării, cu scopul de a proteja poporul nostru, moștenirea culturală, dar și pacea și stabilitatea în regiune”, a spus Ana Brnabic pentru Radio Europa Liberă.
Noul guvern va include Partidul Progresist Sârb (SNS), Partidul Socialist din Serbia (SPS) condus de Ivica Dacic, ales recent ca președinte al parlamentului și Alianța Patriotică Sârbă (SPAS) condusă de Aleksandar Sapic, aflat în opoziție. Reprezentanții minorităților vor face, de asemenea, parte din noul guvern. Nominalizată ca prim-ministru al Serbiei, Ana Brnabic a declarat că aproximativ 50% din guvern va fi format din femei.
Serbia, orientată spre Rusia și China
Deși caută în mod oficial aderarea la UE, Serbia și-a consolidat legăturile economice, politice și militare cu Rusia și China.
Partidul progresist sârb de la guvernare al lui Vucic a fost boicotat de câteva dintre principalele partide de opoziție. Progresiștii au obținut 188 de locuri în adunarea de 250 de membri. Restul s-au îndreptat către aliații lui Vucic sau către grupuri minoritare.
Boicotul opoziției a fost efectuat invocând lipsa condițiilor de vot corecte și un pericol pentru sănătatea publică pe fondul pandemiei COVID-19.
Principalele partide de opoziție au declarat că noul guvern, care are 21 de miniștri – aproape jumătate dintre ei femei – nu este legitim, deoarece este rezultatul alegerilor „frauduloase”.
Chiar înainte de formarea noului guvern, Vucic a anunțat că vor avea loc alegeri parlamentare anticipate până în aprilie 2022.
Analiștii cred că decizia sa de a organiza un vot anticipat este rezultatul presiunii UE, ai cărei oficiali și-au exprimat îngrijorarea că alegerile din iunie nu au fost nici libere, nici corecte.
Obiectivele guvernării, în viziunea lui Aleksandar Vucic
Președintele Aleksanser Vucic a vorbit despre proiectele noului prim ministru și despre linia internațională pe care o va adopta Serbia.
„Serbia este o țară liberă, independentă și suverană, care vrea să fie pe calea europeană și să aibă relații de prietenie cu Rusia și China și să încerce să construiască relații mai bune cu Statele Unite. Cele trei obiective principale ale guvernului vizează creșterea puterii economice a Serbiei: nivelul de trai trebuie să crească în ciuda condițiilor actuale cauzate de coronavirus, pensiile și salariile funcționarilor publici trebuie să fie mărite, iar construcția de drumuri și căi ferate trebuie să fie cel mai bun și mai simplu mod. Trebuie să investim în alte proiecte, iar unul dintre acestea începerea construcției metroului din Belgrad, care cred că va fi un mare stimul pentru economie. De asemenea, trebuie să începem construcția căii ferate de mare viteză Belgrad-Nis, Nis-Presevo, de la Valjevo până la granița cu Muntenegru și secțiunea Novi Sad-Subotica. Traseul autostrăzii Miloš Veliki până la Požega va fi terminat până la sfârșitul anului. Am insistat asupra lansării de noi proiecte, cum ar fi metroul, astfel încât să nu devenim mulțumiți în privința realizărilor anterioare ”, a adăugat președintele sârb.