Șerban Nicolae, despre moțiunea cenzură: „Sesizarea Guvernului este inadmisibilă“
Președintele Comisiei Juridice a Senatului, Șerban Nicolae, susține că sesizarea Guvernului liberal privind moțiunea de cenzură este inadmisibilă.
„1. Moțiunea de cenzură este una dintre modalitățile prin care Parlamentul exercită controlul politic asupra Guvernului.
- Guvernul răspunde politic în fața Parlamentului.
- Controlul politic se exercită, pe toată durata mandatului, cu caracter permanent.
CONCLUZIE – Cererea Guvernului pentru constatarea conflictului juridic de natură constituțională este INADMISIBILĂ! ”, spune Șerban Nicolae.
Șerban Nicolae, despre moțiunea cenzură: Guvernul nu poate cenzura programul, activitatea și procedurile Parlamentului
Senatorul social democrat consider că Executivul nu poate cenzura programul, activitatea și procedurile Parlamentului.
„Într-o societate democratică, Guvernul nu poate cenzura programul, activitatea și procedurile Parlamentului. Bine, într-o societate democratică, legea se respectă și se aplică…“, menționează Șerban Nicolae.
Parlamentul are termen data de 1 septembrie să-și exprime punctul de vedere referitor la cererea de soluționarea a conflictului dintre Guvern și Parlament, urmând ca judecătorii CCR să decidă, ulterior, termenul pentru ședința de judecată.
Liberalii au sesizat Curtea Constituțională
Şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a depus vineri la Curtea Constituţională sesizarea Guvernului cu privire la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament referitor la posibilitatea de a depune moţiune de cenzură în vacanţa parlamentară, în sesiune extraordinară, potrivit unei informări a Executivului.
„Este clară intenția PSD-ului să provoace haos în România. PSD este pur și simplu un partid de piromani. Dau foc la țară și se uită cum Guvernul trebuie să stingă focul. Nu au logică în acțiunile lor. Cui i-ar folosi?”, a precizat Ionel Dancă.
Premeirul Ludovic Orban crede că nu este oportună o moţiune de cenzură în contextul pandemic pe are îl traversează România.
„Nu le este rușine, baronilor PSD, să scrie așa ceva într-o moțiune de cenzură, că am luat bani de la investițiile pe apă și canal, în condițiile în care nu au fost în stare să semneze contractul de finanțare?! Cum să lași țara fără guvern, când ne luptăm cu pandemia, ne confruntăm cu criză economică și trebuie să implementăm planul de relansare economică? Noi trebuie să pregătim anul școlar”, a spus Ludovic Orban.
„Nu se vorbeşte în Constituţie de vacanţă parlamentară“
Fostul preşedinte al Curții Constituționale a României (CCR) Augustin Zegrean le explică liberalilor de ce moțiunea este legală. Augustin Zăgrean a declarat că nu este un conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament din cauza depunerii moţiunii de cenzură şi că în Constituţie nu se vorbeşte despre vacanţă parlamentară, ci că Legislativul lucrează în două sesiuni ordinare.
Fostul preşedinte al CCR a adăugat că în perioada de vară, în care aleşii îşi desfăşoară activitatea în circumscripţii poate fi convocată sesiunea extraordinară şi nu este nicio diferenţă în activitatea Parlamentului în sesiunea ordinară şi cea extraordinară.
„Nimeni nu poate fi oprit să depună plângere la Curte. Problema este cine va câştiga, dacă va sesiza Curtea Constituţională. Evident, conflict juridic de natură constituţională nu este prin faptul că s-a depus o moţiune de cenzură. Parlamentul este în funcţie de la învestire până la expirarea mandatului.
În toată această perioadă Guvernul este responsabil, este răspunzător în faţa Parlamentului, pentru că în sistemul nostru constituţional Guvernul este numit în baza votului de încredere acordat de către Parlament şi Parlamentul poate retrage acest vot de încredere oricând, nu numai în sesiune, sau numai duminica sau numai toamna. Oricând”, a spus Augustin Zegrean.