Senzație de urinare: Cum tratezi și previi infecțiile tractului urinar

de: BZI.ro
11:30, 30 nov. 2021

De cele mai multe ori, senzația de urinare apare pe fondul unor afecțiuni locale sau sistemice. În situațiile în care această senzație este însoțită de febră, dureri abdominale sau sânge în urină, ar trebui să consulți un medic. Urinarea continuă nu trece de la sine, în special dacă persistă de o perioadă mai lungă de timp.

Dacă ai observat că mergi mai mult de opt ori pe zi la toaletă este mai mult ca sigur că suferi de o infecție. De asemenea, semnele care te pot pune în gardă este fluxul de urină ezitant și senzația de urinare urgentă. De cele mai multe ori, persoana care suferă de o astfel de problemă simte o presiune din ce în ce mai mare, deși vezica nu este plină.

Dacă ai observat că mergi mai mult de opt ori pe zi la toaletă este mai mult ca sigur că suferi de o infecție

Senzație de urinare: Diagnosticul și tratamentul afecțiunii

Dacă senzația de urinare este însoțită de vomă, stare de somnolență dar și alte simptome neplăcute, ar fi bine să consulți un medic. De cele mai multe ori, medicul întreabă despre frecvența urinării, culoarea acesteia și disconfortul pe care îl simți. În funcție de răspunsurile tale, un medic îți poate recomanda să efectuezi un set de analize. Printre analizele pe care trebuie să le faci este examenul sumar de urină, analizele de sânge și ecografia aparatului urinar.

În funcție de rezultatele analizelor, medicul îți va recomanda și tratamentul. De cele mai multe ori, senzația de urinare frecventă apare în cazul unei infecții al tractului urinar, a diabetului, tratamentelor diuretice, afecțiuni de inimă sau din cauza cofeinei, băuturilor alcoolice și a îndulcitorilor artificiali. De asemenea, acestea se manifestă în perioada sarcinii.

În cazul în care suferi de o urinare continuă este bine să pui accent pe o alimentație bogată în fibre

De obicei, tratamentul este prescris în funcție de afecțiunea de care de suferi. De asemenea, medicul te poate sfătui să urmezi o anumită dietă alimentară și să eviți alcoolul. Pentru a scăpa de senzația de urinare frecventă este necesar să te limitezi în consumarea băuturilor cu cofeină, băuturilor carbogazoase, îndulcitorilor artificiali sau a ciocolatei.

În cazul în care suferi de o urinare continuă este bine să pui accent pe o alimentație bogată în fibre. Un astfel de regim îți va îmbunătăți digestia și te va ajuta să te simți mai bine. Un alt sfat oferit de către specialiști pentru a scăpa de senzația de urinare este efectuarea unor exerciții pentru întărirea zonei abdomenului.

Pentru a prevenit apariția infecțiilor urinare este important să respecți o igienă locală

Cum poți preveni apariția infecțiilor urinare

Pentru a prevenit apariția infecțiilor urinare este important să respecți o igienă locală și să consumi cât mai multe lichide. Consumul de apă plată sau ceaiuri ajută la diluarea urinei, crescând frecvența urinării. Astfel, bacteriile sunt eliminate mai repede din tractul urinar.

Specialiștii spun că este important să respecți câteva reguli simple pe care să le transformi într-un obicei, astfel reușind să previi apariția infecțiilor urinare. Unul dintre cele mai indicate măsuri de igienă este urinarea imediată după contactul sexual. Acest obicei te va face să previi migrarea bacteriilor către tractul urinar.

De asemenea, trebuie să eviți produsele de îngrijire intimă care pot afecta uretra. De exemplu, săpunurile, gelurile de duș parfumate sau deodorantele trebuie evitate total. Prezervativele nelubrifiate sau tratate cu spermicid pot facilita apariția bacteriilor.

Pentru a scăpa de senzația de urinare frecventă este necesar să te limitezi în consumarea băuturilor cu cofeină

Femeile trebuie să se șteargă după urinare din față spre spate, astfel nu vor transfera bacteriile în vagin și uretră. Un sfat foarte important care te va ajuta să scapi de senzația de urinare este consumul de merișoare uscate sau ceaiul de merișoare, împiedicând atașarea bacteriilor de pereții tractului urinar.