Senzația de frig ascunde afecțiuni grave: Boli posibile și motive de alarmă
Există persoane care simt mereu senzația de frig. De obicei, mâinile și picioarele acestora sunt reci în mod constant, indiferent dacă afară este vară sau iarnă. Această senzație poate semnala o afecțiune sau o alimentație necorespunzătoare și un stil de viață sedentar.
Există mai multe boli care provoacă senzația de frig, identificarea și tratarea acestora fiind foarte importantă pentru evitarea complicațiilor. De asemenea, senzația de frig inexplicabilă apărută în contextul anumitor afecțiuni poate fi însoțită și de alte manifestări clinice specifice acestora.
Senzația de frig inexplicabilă: Afecțiuni care provoacă acest disconfort
Senzația de frig poate fi cauzată de anumite boli, în general. Dacă nu suporți frigul, acest lucru poate indica o problemă a metabolismului. De asemenea, senzația continuă de frig poate fi provocată de un procent scăzut de grăsime corporală, care contribuie la temperatura corpului.
Răceala sau alte viroze dereglează temperatura corpului, provocând senzația de frig. Astfel, aceasta dispare odată cu tratarea cauzei. Printre cele mai posibile motive ale apariției senzației de frig se numără și foamea, anorexia, oboseala, infecțiile și menopauza. În cazul femeilor, cantitatea de estrogen are un impact important asupra temperaturii corpului. Mai ales în caz de sarcină sau după intrarea în menopauză.
Una dintre cele mai comune boli care provoacă senzația de frig este anemia. Aceasta este o boală care se caracterizează prin scăderea hemoglobinei din sânge. Lipsa de globule roșii provoacă anemia care, la rândul ei, produce starea de oboseală, palpitații, dificultăți de respirație și senzația de frig.
Una dintre problemele organismului care provoacă această senzație este deficitul de fier. Din moment ce suferi de deficit de fier, apar frisoanele și transpirațiile reci. Acestea se manifestă deoarece fierul este un mineral care are funcția de a transporta oxigenul către celulele sanguine, având un rol important în reglarea temperaturii întregului corp.
Problemele tiroidei provoacă senzația de frig continuu
Senzația de frig și oboseală sunt simptome provocate de problemele tiroidei. De asemenea, din cauza acestei afecțiuni pielea începe să se usuce, părul devine mai fragil, iar persoana bolnavă începe să crească în greutate. Acest hormon este foarte important pentru a regla temperatura corpului. Din această cauză, hipotiroidismul se află pe lista de boli care provoacă senzația de frig.
De asemenea, persoanele care suferă de afecțiuni ale tiroidei au, de cele mai multe ori, o temperatură scăzută a corpului. Din moment ce o persoană suferă de hipotiroidism devine mai sensibilă la temperaturile scăzute, tiroida reglând metabolismul și reacțiile corpului. Este bine de știut că metabolismul încetinește atunci când glanda tiroidă nu produce hormonii într-un mod eficient.
Afecțiunile vaselor de sânge și diabetul provoacă senzația de frig
Din moment ce fluxul sanguin care se îndreaptă spre picioare și mâini este împiedicat provoacă o senzație de frig. De obicei, această piedică este cauzată de o afecțiune a vaselor de sânge, precum problemele de coagulare sau arterioscleroza.
Din cauza afecțiunilor la nivelul vaselor de sânge, pielea mâinilor își schimbă culoarea, devenind albă sau albastră. De asemenea, aceste afecțiuni provoacă și furnicături la nivelul picioarelor sau a mâinilor.
Una dintre afecțiunile care provoacă senzația de frig este diabetul, fiind și una dintre cele mai grave boli care provoacă acest disconfort. De cele mai multe ori, senzația de frig provocată de diabet este însoțită de durerea de rinichi, cunoscută sub denumirea de nefropatie diabetică. De asemenea, pe lângă senzația de frig, diabetul provoacă dificultăți de respirație, inflamații ale picioarelor, mâinilor, feței, precum și greață.