Sentință incendiară, privind un proiect imobiliar din zona Podu de Fier! Șpagă pentru obținerea unei autorizații! „Mascații” au organizat un flagrant!
Judecătorii ieșeni au condamnat un bărbat acuzat de trafic de influență. Petru Veleșcu a primit o pedeapsă de 2 ani de închisoare, cu executare în detenție. Sentința incendiră a fost emisă într-un scandal legat de obținerea unei autorizații de către un dezvoltator imobiliar
Sentință incendiară, dată la Iași, într-un dosar privind o șpagă ce ar fi fost dată pentru obținerea unei autorizații! Astfel, ieri, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași l-au pedepsit pe un bărbat.
„Instanța îl condamnă pe inculpatul Petru Veleșcu la pedeapsa principală de 2 ani de închisoare, cu executare în regim de detenție, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență. Dispune confiscarea specială de la inculpat a sumei pretinsă și primită cu titlu de preț al influenței”, au precizat magistrații ieșeni.
De remarcat este faptul că sentința nu e definitivă, aceasta putând fi contestată.
Petru Veleșcu, acuzat de trafic de influență de către un dezvoltator imobiliar
Procesul lui Petru Veleșcu a început pe 7 septembrie 2020. Asta, după ce pensionarul a fost reținut, arestat preventiv și, mai apoi, arestat la domiciliu, de pe 18 iunie 2020. Ieșeanul a intrat în vizorul anchetatorilor după un flagrant ca la carte, organizat după un denunț-bombă făcut de un dezvoltator imobiliar! Astfel, Petru Veleșcu (63 de ani) a fost săltat de oamenii legii după ce ar fi promis că poate face rost de un act de la un funcționar din Primăria Iași. Oamenii legii au susținut că Petru Veleșcu a fost prins în flagrant.
„În cursul lunii iunie 2020, la date diferite, inculpatul a solicitat suma de 2.500 de lei, bani pe care i-a primit pe 18 iunie. Atunci a fost organizat un flagrant. Banii reprezentau prețul influenței asupra unui funcționar public de la Primăria Municipiului Iași, pe care inculpatul l-a determinat să îndeplinească un act contrar îndatoririlor de serviciu, respectiv eliberarea, contrar normelor legale, a procesului-verbal de recepție la terminarea lucrărilor executate la un imobil din municipiul Iași”, a menționat Mihaela Apostol, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași.
Surse judiciare au afirmat că imobilul pentru care era necesar procesul-verbal de recepție a lucrărilor se găsește pe strada Micșunelelor (zona Podu de Fier). De asemenea, cel care a denunțat fapta de trafic de influență este chiar dezvoltatorul imobiliar care a ridicat clădirea respectivă.
Ieșeanul, acuzat de trafic de influență și în urmă cu aproape 5 ani!
În urmă cu aproximativ 5 ani, Petru Veleșcu a ajuns după gratii pentru o faptă similară. Atunci, judecătorii au admis propunerea de arestare preventivă formulată de anchetatori pe numele ieșeanului, tot pentru trafic de influență. Mai apoi, anchetatorii au dispus trimiterea în judecată a lui Petru Veleșcu, iar acesta a fost pedepsit. Potrivit procurorilor, pe 15 decembrie 2015, Petru Veleșcu a fost prins în flagrant luând suma de 7.000 de lei de la un ieșean care avea nevoie de o autorizație. Oamenii legii au susținut că individul ar fi cerut această sumă pe 8 decembrie 2015. Bărbatul care avea nevoie de acea autorizație a ajuns la Parchet și a povestit totul cu lux de amănunte, iar anchetatorii au organizat un flagrant.
„Pe 8 decembrie 2015, inculpatul Petru Veleșcu a solicitat de la martorul denunțător A.L. suma de 7.000 de lei, lăsând să se creadă că avea influență și putea interveni pe lângă funcționari din cadrul Consiliului Județean Iași, pentru a-i determina să aprobe și să urgenteze obținerea PUZ-ului necesar pentru înființarea și funcționarea unei stații GPL în municipiul Iași. Pe 15 decembrie 2015, inculpatul a primit suma de bani solicitată pentru a-i remite funcționarului G.A., care avea în lucru documentația depusă de denunțător în vederea aprobării”, au spus la acea dată procurorii.
Conform acestora, pensionarul Petru Veleșcu obișnuia să desfășoare activități de consultanță și intermediere pentru persoanele care doreau să obțină diverse autorizații și avize de la autoritățile publice locale, dar fără a desfășura această activitate într-un cadru organizat. În schimb, Petru Veleșcu a adus la dosar dovezi cu înscrisuri din care rezulta că, pe 6 aprilie 2016, s-a înregistrat la Oficiul Național al Registrului Comerțului ca persoană fizică autorizată pentru a desfășura legal activități de consultanță pentru afaceri și management.