Senatorul iesean, Vasile Toma, atrage atentia asupra unei probleme de corupție in sistemul sanitar (P)
Senatorul iesean, Vasile Toma, secretar al Comisiei de transporturi si infrastructura si membru al Comisiei de energie, atrage atentia asupra unei probleme de corupție in sistemul sanitar.
Guvernul actual încurajează practici ilegale in acest domeniu sensibil.
Un ordin de ministru publicat de curând și aflat în dezbatere publică până mâine pune în pericol raportarea din partea pacienților a cazurilor de corupție în sănătate!
Cum era până acum?
✔ după externare, pacienții puteau răspunde pe internet sau SMS la 10 întrebări, din care una era legată de condiționarea actului medical.
✔ dacă pacientul răspundea că i s-au cerut bani sau atenții din partea medicilor sau asistentelor, el primea întrebarea: “Doriți să raportați responsabilului anticorupție al Ministerului Sănătății faptul că vi s-au solicitat bani sau atenții?”
✔ dacă răspunsul pacientului era „DA”, Compartimentul de Integritate al Ministerului Sănătății avea obligația legală de a intra în legătură cu pacientul pentru a clarifica speţa şi, după caz, de a sesiza autorităţile abilitate.
Cum este acum potrivit Ordinului?
✔ dacă pacientul răspunde cu „DA” la întrebarea “Doriți să raportați responsabilului anticorupție al Ministerului Sănătății faptul că vi s-au solicitat bani sau atenții?”, tot ce răspunde este acest mesaj standard, sec și complet inutil:
”Vă mulțumim! Vă rugăm să formulați plângere către autoritățile abilitate sau puteți trimite o sesizare la Ministerul Sănătății la adresa de email: presa@ms.ro.”
Ce să înțelegem din asta?
Că Ministerul Sănătății se erijează de orice responsabilitate și că lasă pacientul să sesize singur autoritățile abilitate și să se lupte singur pentru drepturile sale?
Că vorbim de o abordare strict formală, care doar la nivel de imagine implică Ministerul?
Că Ministerul Sănătății devine primul care se spală pe mâini sau îngreunează demersurile de sesizare a actelor de corupție?!
Că nu are nicio importanță faptul că, între anii 2017 și 2019, peste 12.700 de pacienți au sesizat Ministerului Sănătății, dorind să raporteze că li s-au solicitat bani sau atenții în timpul internării?
Și, apropos, #stiatica, până la acest moment, când Ministerul joacă rolul de reformator nefast, nu s-a demarat nicio acțiune ca urmare a acestor sesizări?
Motivul? ”Riscul de pierdere a anonimatului pacientului”.
Domnule Ministru, vorbiți serios sau e doar o altă glumă proastă din ciclul marilor reforme și acțiuni de bine ale Guvernului dumneavoastră?
Cabinet senatorial
Vasile Toma
Iasi Capitala istorica a României