Senatorul de Iași, Diana Șoșoacă, despre statuia lui Decebal din Orșova: „Nu s-au găsit 300.000 de euro pentru a i se definitiva cușma” – VIDEO

de: Bujor Elena Nicoleta
12:00, 03 ian. 2024

Președintele S.O.S. România, Diana Șoșoacă, a fost în vizită la Orșova, la statuia lui Decebal. Senatorul de Iași susține că Guvernul României nu a fost în stare să termine întregul basorelief, cu doar 300.000 de euro.

„Era păcat să venim aici şi să nu facem un mic filmuleţ de la cel care ar trebui să stea în imnul României, în locul lui Traian. Eu spun mereu când intonez măreţul Decebal. A preferat să-şi dea viaţă decât să-şi trădeze neamul său, ceea ce nu putem spune de conducătorii contemporani din timpurile moderne. Nu s-au mai găsit 300.000 de euro pentru a i se definitiva cuşma. Nici Guvernul României nici moştenitorii lui Drăgan nu au putut găsi aceşti bani. Foarte mulţi dintre voi nu aţi fost până aici. Noaptea este luminată în roşu, galben şi albastru. Dunărea noastră, la fel de frumoasă. A fost sculptată în stâncă şi mai rămăsese cuşma dacică de definitivat. Poate cândva România îşi va reaminti ce-a fost, ce strămoşi de seamă au fost. A fost o ţară dorită de marile imperii. Avem una din cele mai mari ţări din Europa ca suprafaţă”, a transmis senatorul de Iași, Diana Șoșoacă.

Vă aducem aminte, chipul regelui dac Decebal este un basorelief înalt de 55 m, aflat pe malul stâncos al Dunării, între localitățile Eșelnița și Dubova, în apropiere de orașul Orșova, România. Basorelieful îl reprezintă pe Decebal, ultimul rege al Daciei, fiind sculptat într-o stâncă de către sculptorul Florin Cotarcea, din orașul Orșova.

Sculptorul a lucrat timp de zece ani, perioadă în care a fost ajutat de 11 alpiniști. Este cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa și a doua din lume. Omul de afaceri și istoricul amator protocronist Iosif Constantin Drăgan a fost cel care a promovat și finanțat ideea acestei lucrări efectuate în perioada 1994 – 2004.