Senatorul american Lindsey Graham recunoaște că Ucraina trebuie să fie cu SUA ca să poată exploata resursele rare! Ce spune despre deciziile Curții de la Haga

de: Redacția BZI
09:41, 25 nov. 2024

Senatorul american Lindsey Graham recunoaște că SUA are interese în Ucraina în ceea ce privește exploatarea resurselor pe care le au aceștia. Acesta mai susține că Ucraina trebuie să fie de partea SUA în contextul în care țara aflată în război are zăcăminte de câteva trilioane de dolari.

Un senator republican din Carolina de Sud a afirmat că războiul din Ucraina are, în esență, o motivație economică. Într-un fragment de interviu publicat miercuri pe canalul său de YouTube, senatorul a evidențiat importanța resurselor naturale din Ucraina. „Știați că Ucraina este cea mai bogată țară din Europa în minerale rare?” a întrebat el, estimând valoarea acestora între 2 și 7 trilioane de dolari. Acesta a subliniat că Ucraina este deschisă la colaborare economică cu Statele Unite, dar nu cu Rusia. „Este în interesul nostru să prevenim preluarea controlului de către Rusia”, a adăugat senatorul, numind Ucraina „grânarul lumii”.

În opinia sa, un parteneriat economic cu Ucraina ar fi benefic pentru ambele părți, iar stabilirea păcii ar consolida această relație. Senatorul a declarat că Donald Trump ar putea negocia o înțelegere prin care SUA să recupereze fondurile investite și să beneficieze de resursele minerale ale Ucrainei. Acest acord ar aduce avantaje economice atât pentru americani, cât și pentru ucraineni.

Senatorul american Lindsey Graham vrea să anuleze deciziile Curții Penale Internaționale

Senatorul american Lindsey Graham a transmis un mesaj ferm, sugerând că Washingtonul ar trebui să reacționeze drastic împotriva oricărui aliat care sprijină punerea în aplicare a mandatelor de arestare emise de Curtea Penală Internațională (CPI) împotriva premierului israelian Benjamin Netanyahu și fostului ministru al Apărării, Yoav Gallant. Graham a susținut că Statele Unite ar trebui să ia măsuri economice dure, afirmând că este necesară „zdrobirea economiilor” statelor care ar alege să colaboreze cu CPI în acest sens.

Într-un interviu acordat Fox News, senatorul din Carolina de Sud a subliniat că sancțiunile ar trebui să vizeze inclusiv aliați de încredere ai SUA, precum Canada, Marea Britanie, Germania sau Franța, dacă aceștia ar sprijini demersurile CPI. El a reafirmat poziția SUA de respingere a acțiunilor Curții, sugerând că orice sprijin acordat acesteia ar fi considerat o încălcare a relațiilor strategice cu Washingtonul.

Mandatele de arestare, emise pe 21 noiembrie, îi acuză pe Netanyahu și Gallant de presupuse crime de război și crime împotriva umanității. Graham a criticat dur aceste acțiuni, văzându-le drept o amenințare la adresa parteneriatului SUA-Israel și un precedent periculos pentru liderii aliați.

Aceași instituție a luat hotărârea de a-l acuza pe Vladimir Putin de crime de război. În acest context este foarte probabil ca SUA să anuleze și această decizie. Vom vedea ce va face Donald Trump după data de 20 ianuarie. În altă ordine de idei mai vedem că SUA recunoaște că are interese în a exploata țările mai puțin dezvoltate, exact cum face și cu România care a ajuns să fie cumpărată la bucată de corporațiile străine.