Semnul apărut pe gamba unei tinere avea să-i schimbe complet viața! Ce a aflat de la doctori când a ajuns, într-un final, la spital: „Putea să moară”

de: Bianca Ciubotariu
04:00, 16 oct. 2019

O ieșeancă a fost la un pas de deces, de la o simplă umflătură. S-a tratat acasă, fără a consulta un medic, crezând că va scăpa. Medicii i-au pus un diagnostic care o va urmări toată viața

O tânără în vârstă de 27 de ani a ajuns la spital, acuzând dureri, apărute spontan, la nivelul gambei drepte. Durerea era însoțită de roșeață și edem la nivelul genunchiului drept. După câteva zile de suportat durerea și luat medicamente antiinflamatoare, a decis că este momentul să consulte un specialist. După un examen Computer Tomograf (CT), medicii au constatat că tânăra suferea de o manifestare trombotică, secundară trombofiliei, moștenită ereditar, care a fost diagnosticată cu ocazia simptomelor clinice menționate. Medicii specialiști susțin că, anual, la Spitalul „Sf. Spiridon”, la Clinica de hematologie, peste 500 de pacienți tineri se depistează cu această afecțiune. Este înregistrată o creștere a numărului de pacienți tineri diagnosticați cu hemofilie.

Putea să moară

S.A. a ajuns la clinica de hematologie cu o simplă umflătură a gambei, pe care a suportat-o timp de nouă zile. Pacienta a urmat la domiciliu un tratament cu antiinflamatoare care au ajutat la remiterea edemului și a roșeții, dar durerea a persistat. Din punct de vedere reumatologic și ortopedic, pacienta s-a prezentat în limite normale. „Doplerul venos, (n.r.- un test unde se folosesc ultrasunete, ce oferă imagini precise ale vaselor de sânge), a evidențiat o tromboză venoasă profundă, în două treimi din gamba inferioară. Pacienta nu prezenta factori de risc pentru fenomene trombotice. Aceasta nu era fumătoare, supraponderală, nu utiliza medicamentație favorizantă și nici nu prezenta alte boli asociate. În cazul unor astfel de pacienți, diagnosticul se pune mai greu, pentru că este necesară o recomandare din partea medicului specialist a unor teste specifice. Primele semne pe care le prezenta pacienta nu trimiteau deloc cu gândul că aceasta ar putea avea o afecțiune la nivelul venei porte. Dacă nu este depistată la timp o astfel de afecțiune, se poate ajunge la deces”, spune dr. Oana Bădulescu, șefa Clinicii de Hematologie.

Din ce în ce mai mulți tineri cu această boală

Medicii specialiști susțin că există o creștere a numărului de pacienți tineri care suferă de această afecțiune. În cazul în care aceștia nu depistează la timp boala, se poate ajunge la deces. Din cauza faptului că testele specifice depistării trombofiliei nu sunt decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, mulți dintre aceștia nu-și permit să le plătească. De aceea, diagnosticul se pune prea târziu. „Atât în cazul pacienților diagnosticați cu trombofilie, cât și a celor suspectați, se recomandă un regim de viață sănătos. Astfel, se recomandă consumul de doi litri de apă pe zi, mișcare minimum 30 de minute pe zi și evitarea sedentarismului. De asemenea, se interzic fumatul, contraceptivele orale și un regim alimentar hipoproteic”, adaugă dr. Oana Bădulescu.

Nu se cunosc cauzele

Faptul că numărul pacienților tineri este în creștere nu este întâmplător. Medicii specialiști spun că trombofilia este o boală descoperită pentru prima dată în anul 1994. Acest lucru este cauzat de faptul că nu existau posibilități de diagnosticare, boala fiind subdiagnosticată. „Trombofilia reprezintă o patologie ereditară sau dobândită, care se asociază cu o predispoziție individuală pentru evenimente trombotice. Spitalul „Sf. Spiridon” înregistrează o creștere extrem de mare a numărului pacienților tineri diagnosticați cu această afecțiune. Nici până în acest moment cauzele nu sunt precizate. La pacienții cu trombofilie se formează cheaguri de sânge care vor bloca curgerea sângelui. Frecvent, trombii se formează la nivelul membrelor inferioare și determină tumefiere, roșeață și disconfort. De multe ori, cheagurile de sânge pot pune viața în pericol”, încheie dr. Oana Bădulescu. Aceasta mai spune că atunci când cheagul de sânge se desprinde, se poate deplasa în alte organe. Pot apărea trombolisme pulmonare și tulburări severe de respirație.